ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Vad betyder färgen på ditt snor?

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Färgen på ditt snor kan tala om att du har en pågående infektion, är allergisk eller har torra slemhinnor. Olika färger och konsistenser kan berätta mer om din hälsa.

Alla har vi någon gång tittat i sin näsduk efter att ha snutit sig. Du har kanske sett både olika färger och konsistenser. Färgen på ditt snor kan ge dig ledtrådar om din allmänna hälsa.

Snor är ett sekret som produceras i näsans och bihålornas slemhinnor. Snorets huvudsakliga syften är att fungera som ett filter, fånga upp oönskade partiklar som kommer in i våra luftvägar. Men snoret kan även smörja vår näsa så att den inte blir uttorkad. Snoret hjälper även kroppen att bekämpa infektioner genom sin filterfunktion.

Färg på snor

Vad betyder olika färger på snor?

1. Genomskinligt snor

Genomskinligt och klart snor är normalt, många av oss har exempelvis rinnande klart snor i början på en förkylning eller när vi vistas utomhus när det är kallt. Klart snor som rinner kan också vara en indikation på allergi, t.ex. hösnuva. En del äldre kan ha snuva i samband med exempelvis måltider, den typen av snuva kallas ofta för “gubbsnuva”.

Hösnuva är en typ av allergisk rinit på läkarspråk. Det är en inflammation i näsan som orsakas av något du är allergisk mot. Immunförsvaret reagerar på ett allergen, t.ex. mögel, pollen, gräs, dammkvalster eller djurhår. Vanliga symptom är en rinnande eller blockerad näsa, nysningar, kliande, vattniga och röda ögon.

Genomskinligt snor är normalt sett inte något som behandlas av sjukvården utan går oftast över av sig själv inom någon vecka. Har du däremot ihållande besvär som påverkar din sömn eller ditt vardagliga liv kan du uppsöka vård.

2. Gult snor

Gult snor kan vara ett tecken på att du har en infektion som din kropp bekämpar. Den gula färgen beror på att flera celler av vita blodkroppar ökat till följd av infektionen. Vita blodkroppar är en del av ditt immunsvar, fler vita blodkroppar på samma plats gör ditt snor mer trögflytande och även gulare i färgen.

Det går inte att bota en virusorsakad förkylning. Du kan däremot hjälpa kroppen att bekämpa infektionen genom att vila och dricka ordentligt. Om din förkylning eller infektion är ihållande och inte går över kan grönt eller gult snor från näsan också vara ett symptom på bihåleinflammation. Smärta över bihålorna är vanligt och ibland förekommer även feber.

3. Grönt snor

Har ditt snor blivit grönt, eller hostar du upp grönt slem? Tjockt grönt snor är ibland ett symptom på en mer uttalad infektion och din kropp får arbeta hårt för att bekämpa infektionen.

Den gröna färgen kommer från de döda vita blodkroppar som har kämpat mot en infektion och även andra avfallsprodukter som spolas ut ur kroppen. Ibland kan en bakteriell infektion vara orsak till besvären.

Om dina symptom fortsätter att förvärras eller inte blir bättre efter sju dagar ska du rådfråga sjukvården.

4. Rosa eller rött snor

Rosa, rött eller blodigt snor behöver inte vara en anledning till oro. Blod i snoret betyder vanligtvis att din näsgång är torr, irriterad eller skadad. Detta kan uppstå vid allergier eller virusinfektioner på grund av att du använt nässpray eller snyter dig ofta. Det kan också bero på en för torr inomhusluft under vinterhalvåret när både hud och slemhinnor påverkas av det torra och kalla klimatet.

Du kan också märka att du har rosa eller rött snor efter att du har haft näsblödning.

5. Brunt snor

Brunt snor kan bero på torkat blod som har suttit i näsan ett tag. Det kan också orsakas av att du andas in något brunt eller rött, till exempel smuts eller rök.

Brunt snor är normalt sett inte något farligt, men om du upplever återkommande näsblödningar eller märker att du hostar upp brunt eller blodfärgat slem bör du ta kontakt med vården. Brunt eller blodfärgat slem som du hostar upp kan tala för att du har en lunginflammation eller bronkit. Den typen av besvär behöver utredas i sjukvården.

6. Svart snor

Svart snor kan uppstå om du röker eller befinner dig någonstans med stora luftföroreningar, även om du varit i en rökig miljö. Svart snor kan även vara en indikation på allvarlig svampinfektion hos personer som har ett kraftigt nedsatt immunförsvar.

7. Vitt snor

Vitt snor kan vara ett tecken på förkylning, infektion i näsan eller allergi. När din näsgång blir inflammerad och svullen blir slemmet torrare vilket gör det grumligt och tjockare..

Du kan också få andra medföljande symptom såsom hosta, hög feber eller ont i halsen.

När bör du kontakta vården?

Du bör boka en tid för att tala med vården om:

  • Dina symtom inte förbättras efter 7 dagar med påverkan på det allmänna mående eller om du försämras
  • Du har en ihållande hög feber
  • Du har mycket mörkt, tjockt eller blodigt slem som kommer från näsan eller hostas upp.
  • Du har hostat i 3 veckor eller mer.

Sök vård akut om du har en pågående infektion som snabbt försämras, har kända allergiska besvär med andningspåverkan eller om du har frossa och feber.

Så kan Kry hjälpa till

Med Kry får hela familjen trygg vård av hög kvalitet inom några minuter.

Våra legitimerade läkare, psykologer, sjuksköterskor och fysioterapeuter hjälper dig i appen dygnet runt och på våra vårdcentraler runt om i landet.

Boka möte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.