ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Vuxenakne – läkaren ger råd

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Lider du av finnar och akne? Du är inte ensam. Vår läkare delar med sig av sina expertråd om vilka behandlingar som fungerar mot akne – och vad du kan göra om det påverkar din psykiska hälsa.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Akne är otroligt vanligt och många människor drabbas i vuxen ålder, säger Samuel Menon, allmänläkare på Kry i England, och berättar att en stor studie har visat att omkring 50 procent av kvinnor och 40 procent av män har någon form av akne i ansiktet.

För många påverkar akne mer än bara utseendet – det kan också påverka din psykiska hälsa.

– Studier inom hudsjukdomar innehåller oftast en psykologisk utvärdering av en anledning, säger Samuel och fortsätter:
– Om du lider av akne är det vanligt att lida i tystnad, men det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam och att det finns hjälp att få.

Vad orsakar akne?

– Akne är ett tillstånd med flera möjliga orsaker som vi hela tiden lär oss mer om. Men vad vi vet är att akne uppstår när hudens talgkörtlar tillverkar för mycket talg. Samtidigt blir slemhinnan i våra porer tjockare och fångar upp döda hudceller som kroppen vill göra sig av med. En blandning av olja och döda hudceller byggs upp i våra porer, vilket orsakar pormaskar och finnar, berättar Samuel.

Fet hud är ett idealiskt tillstånd för bakterier som vill föröka sig. Det leder till inflammation som sedan visar sig som röda, svullna eller varfyllda bölder.

– De möjliga orsakerna och utlösande faktorerna är ofta ett komplext samspel mellan miljö och genetiska faktorer, säger Samuel och anger några av de vanligaste orsakerna:

  • Hormonella förändringar

Androgener är ett manligt könshormon som även finns hos kvinnor, och dessa hormoner är nyckeln till kroppens utvecklingen under tonåren och spelar en viktig roll under hela våra liv. Men de kan också orsaka och förvärra akne. De påverkar både produktionen och typen av talg samt nivåerna av inflammation.

  • Insulin

Insulin är ett kraftfullt hormon som hjälper till att kontrollera blodsockerhalten och ämnesomsättningen. Om du äter processade livsmedel eller mat och dryck med högt sockerinnehåll, måste kroppen frisläppa insulin som ett svar. Det finns bevis som tyder på att för mycket insulin kan göra akne värre.

  • Stress

När vi är stressade frigörs mer kortisol, som är ett steroidhormon. Detta ökar talgproduktionen som är en av de största orsakerna bakom akne. Det innebär dock inte att endast stress orsakar akne – men det kan förvärra situationen om du har en tendens att drabbas av akne.

Förändras akne med ålder och hormonella variationer?

De flesta människor lider mindre av akne när de blir äldre, och symptomen förbättras oftast. Men det finns personer som fortfarande har akne i både 30- och 40-årsåldern.

Många under 30 år rapporterar att akne blossar upp strax före, under och strax efter menstruationen. Den utlösande faktorn verkar vara en komplex blandning av hormoner, stress och andra faktorer.

– Om du förutom akne även går upp i vikt, får oregelbunden mens eller ökad hårväxt bör du tala med en läkare. Sjukvården vill utesluta polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) som är ett tillstånd som kan orsaka, eller förvärra, akne.

Vad är ”maskne”?

Termen ”maskne” uppstod under pandemin när vi började bära munskydd och vissa upplever att de drabbas av akne i de delar av ansiktet som täcks av munskyddet.

Det är inget ovanligt tillstånd: personer som måste bära munskydd i arbetet, exempelvis vårdpersonal, har drabbats av detta även innan pandemin. Oftast är det ett resultat av antingen kontaktdermatit, allergisk dermatit eller någon form av atopiskt eksem även om det finns olika skäl till att munskydd kan utlösa akne.

– Om huden är täckt under långa perioder, oavsett om det är av en kraftig kräm eller salva, eller ett munskydd, är akne mer vanligt hos personer som har en benägenhet att drabbas. Men oftast sitter munskydd så löst att de inte orsakar problem.

Vilken behandling finns det mot vuxenakne?

  • Motstå lusten att klämma

– Försök att inte klämma eller skrubba. Då kan huden bli sämre och finnarna större med högre risk för ärrbildning. Applicera en kräm mot akne, på finnar som precis uppstått, säger Samuel. Det finns många receptfria krämer på apoteket.

  • Välj milda produkter med aktiva ingredienser

– Aknebehandlingar behöver inte vara dyra eller komplicerade. Det viktigaste är att de är skonsamma mot hudbarriären. Använd produkter som är enkla och utan ”specialingredienser” eller löften, rekommenderar han.

Produkter som salicylsyra och bensoylperoxid fungerar, men kan irritera huden.

  • Prova retinoider

– Retinoider är en smart och målinriktad behandling av akne, säger Samuel och menar att de kan hjälpa huden att fungera normalt, minska inflammation och kan minska mängden talg, om du tar det i tablettform vid rekommendation av en hudläkare.

– De är receptbelagda, men svagare retinol finns i vissa receptfria produkter, tillägger Samuel. Under de första veckornas användning av topiska retinoider kan huden bli torr, flagig, röd och ännu fler finnar kan uppstå. Denna period är dock kortvarig och går över inom några veckor. Du märker vanligtvis en förbättring efter 12 veckor – men resultatet håller i sig, så ha tålamod.

  • Tänk på kosten

Det finns vissa bevis för att livsmedel med högt glykemiskt index och mejeriprodukter har en inverkan på akne. Gör det som är fungerar bäst för dig – om du märker att exempelvis mjölk förvärrar tillståndet minskar du helt enkelt intaget. Dock gör en enskild insats inte särskilt mycket, en hälsosam och aktiv livsstil är viktigare, säger Samuel.

Hur kan jag förebygga och hantera ärrbildning?

Vill du förhindra ärrbildning måste du först förhindra akne – vilket är lättare sagt än gjort. Men när du väl har fått ärr finns det flera alternativ för att förbättra hudens utseende. Detta sker oftast naturligt över tid utan behandlingar, menar Samuel.

  • Microneedling

Samuel föreslår microneedling som utförs av en utbildad person. Microneedling är en nålbehandling som stimulerar hudens produktion av kollagen. Behandlingen är effektiv på bland annat ärrvävnad.
– Några sessioner med några månaders mellanrum ger oftast bra resultat, säger han.

  • Laserbehandling av huden

Det finns också laserbehandlingar som fungerar mot akne och även minskar ärrbildning. Det finns flera olika typer men de är oftast bara tillgängliga privat, så prata med en läkare eller hudläkare först.

Vad ska jag tänka på när jag pratar med min läkare?

– Försök att vara ärlig om hur du känner. Du kanske vill ta med bilder, men känn inte att du behöver bevisa något. Om du har akne och du lider av det, kan en läkare hjälpa till.

– Om du har provat behandlingar i samråd med din läkare men inte har sett framsteg på sex månader eller mer, kan du be om en remiss till en dermatolog, säger han och tillägger: – Om din hud har ärr, eller om din akne påverkar din självkänsla och hur du mår, är det viktigt att söka hjälp.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid akne. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt bli remitterad till vidare vård. För behandling av svår akne krävs en fysisk undersökning.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Så kommer du igång med träningen
Allmänt om din hälsa – 12 dec. 2023

Så kommer du igång med träningen 2024 – fysioterapeutens råd

Louise Levin, fysioterapeut på Kry, ger tips och råd om hur du kommer igång med träningen.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.