Ladda ned Ladda ned

Feberkramp

Ibland kan barn få feberkramp. Barnet blir då blekt, stel och okontaktbar med armar och ben som skakar i kramper. Feberkramp varar sällan mer än någon minut – även om det känns längre – och är ofarligt. På Kry kan du få svar på dina frågor om feberkramp.

Feberkramper uppstår oftast i början av en infektion, som förkylning, när barnet har feber som stiger snabbt. Det är skrämmande att se sitt barn få feberkramp – men det är ofarligt – och ger inga men.

När ett barn får feberkramp blir det blekt, huvudet böjs ofta bakåt och ögonen rullar. Barnet tappar sedan medvetandet och kropp, armar och ben blir stela. Käkarna är hårt sammanbitna och armar och ben skakar av krampryckningar. Kramperna håller vanligen på i mindre än fem minuter, ibland upp till femton minuter. När barnet vaknar igen är det ofta trött, men har inga andra besvär av krampanfallet.

Hos vissa barn ger snabbt stigande feber en retning på hjärnan som utlöser feberkramp. Varför det drabbar en del barn är inte helt klarlagt, men ärftlighet är en faktor. En del barn får bara feberkramp en gång, andra får det oftare.

Feberkramp drabbar små barn mellan ett och fem år, sedan växer ofta besvären bort.

Försök att vara lugn och trösta barnet. Lägg det på sidan och badda gärna barnet med svalt – inte kallt – vatten.

Det kan vara bra att veta att det inte går att förebygga feberkramp genom att ge barnet febernedsättande medicin.

Om barnet ofta får feberkramp kan läkare skriva ut kramplösande läkemedel, efter individuell bedömning.

Sök vård om det är första gången ditt barn får feberkramp eller om barnet är under 1 år eller över 5 år. Har ditt barn haft fyra eller fler feberkramper som inte blivit utredda bör du söka vård för utredning. Hör också av dig om du är orolig. Information om feberkramp gör det lättare att hantera ett nytt anfall.

Sök vård akut om feberkrampen håller på längre än tio minuter eller om barnet får flera anfall under samma febertillfälle.

  • Rådgivning
Senast uppdaterad:
31 mar 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin