Gravid vecka 2

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Försöker du bli gravid? Då är det bra att försöka sänka stressnivån och inte lägga för mycket press på dig.

Ägget

I början av den här veckan spricker äggblåsan och ägget lossnar. Äggblåsan omvandlas till något som kallas för en gulkropp. Gulkroppen producerar hormonet progesteron. Dessa hormoner har till uppgift att göra livmoderslemhinnan tjockare och optimera förutsättningarna för livmodern att ta emot ett befruktat ägg.

Din kropp

En menscykel varierar vanligtvis mellan 21 till 35 dagar. Det är störst chans att bli gravid 10 till 14 dagar innan nästa mens är beräknad.

Tips för dig som försöker bli gravid

En del kan känna när ägglossningen äger rum, medan andra inte känner något alls. Genom att vara observant under några menscykler kan du lära känna din kropp lite bättre. På så sätt kan du öka förutsättningarna för att veta när du har ägglossning.

Oftast brukar man kunna se på flytningarna om en ägglossning närmar sig. Vanligtvis är de mer rikliga, genomskinliga, lite trådiga och mer sega. Kroppstemperaturen brukar också öka något vid ägglossningen.

Du kan använda ägglossningstester för att ta reda på när chansen att bli gravid är störst. Testen kan du köpa på ett apotek.

Om du aktivt har försökt att bli gravid under ett års tid utan att bli det kan det vara bra att utreda anledningen till det. Då kan du kontakta en gynekolog, barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 3 Gravid vecka 4

Relaterade artiklar

Fertilitet och graviditet – 14 okt. 2020

Resan mot att bli gravid – om svårigheter och alternativa metoder

För vissa tar det lång tid att bli gravid, och andra kan inte bli gravida på naturlig väg. Men som tur är finns det hjälp att få.

Läs mer