Gravid vecka 4

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Om du vet att du kan vara gravid är det bra att sluta med alkohol och nikotin, eftersom embryot är extra känsligt just nu.

Barnets utveckling

På insidan händer det mycket. Slemhinnan i livmodern har blivit tjock. Ägget har nu kommit ner till livmodern och bäddar in sig djupare i livmoderväggens slemhinna.

Under graviditetsvecka 4 till 8 anläggs de flesta av kroppens organ, vilket gör embryot väldigt känsligt. Celldelningen fortsätter i ett snabbt tempo. Det som utvecklas först är anlagen för huvud, armar och övre delen av bålen.

Graviditetssymptom

Mensen kanske är försenad nu, men än så länge vet de flesta inte att de är gravida. Graviditetstester mäter nivåer av ett hormon som heter hCG. Om ägget har blivit befruktat har hCG börjat produceras i kroppen, men nivåerna är ofta för låga för att kunna synas på ett graviditetstest i vecka 4.

Egenvårdsråd

Se till att få i dig mycket folsyra och andra näringsämnen som är bra för graviditeten. Folsyra finns i till exempel baljväxter, broccoli och jordgubbar. Det finns kosttillskott som du kan köpa som innehåller allt du behöver. Du kan fråga på ett apotek vilka kosttillskott som är bra för gravida.

Dags att börja tänka på

I den här veckan kan det vara dags att skaffa ett graviditetstest. Testen går att köpa på till exempel apotek eller mataffärer. Du kan även att göra ett test på en ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning, vilket oftast är gratis.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 5Gravid vecka 6

Relaterade artiklar

Fertilitet och graviditet – 14 okt. 2020

Resan mot att bli gravid – om svårigheter och alternativa metoder

För vissa tar det lång tid att bli gravid, och andra kan inte bli gravida på naturlig väg. Men som tur är finns det hjälp att få.

Läs mer