Naturliga preventivmetoder

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Joakim Röstlund

, medicinskt ansvarig läkare

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Preventivmedel skyddar mot oönskad graviditet. Det finns flera olika typer av preventivmedel. Det är viktigt att komma ihåg att bara preventivmedlen kondom och femidom också skyddar mot könssjukdomar. Läs mer om naturliga preventivmetoder.

Naturliga metoder

Avbrutet samlag innebär att penis dras ut ur slidan innan utlösning. Det är en osäker metod eftersom det kan vara svårt att dra ut penis i tid, det kan finnas spermier i försatsen och det kan finnas spermier kvar i urinröret efter en tidigare utlösning.

Amning kan skydda mot oönskad graviditet om barnet bara ammas (det får inte någon annan vätska eller mat), mensen inte har kommit tillbaka efter förlossningen och barnet är under sex månader. Det är en osäker metod som bör kompletteras med annat preventivmedel, som kondom eller pessar.

Naturlig familjeplanering innebär att du genom att observera din egen kropp vet var i menstruationscykel du är, både när du inte kan bli gravid och när du har lättast att bli gravid. Naturlig familjeplanering används både för att förhindra oönskad graviditet och för de som vill bli gravida. Vill du undvika graviditet har du enbart samlag de dagar du inte kan bli gravid.

Säkra perioder innebär att du har bara samlag när du inte kan bli gravid. Du behöver därför veta när din ägglossning sker. Det kan du göra genom att studera din menscykel, ta tempen eller med hjälp av urinprov. Det är en osäker metod eftersom ägglossningen kan vara oregelbunden även vid regelbunden mens. Men det som även gör den osäker är att den säkra perioden slutar fem dagar före ägglossning vid regelbunden mens och att den säkra perioden börjar några dagar efter ägglossningen.

Temperaturmetoden går ut på att du mäter din kroppstemperatur varje dag och studerar förändringar i slidans sekret för att veta när du kan ha samlag utan att bli gravid. En del noterar också förändringar i livmoderhalsen.

Billings/sekretmetoden innebär att du noterar förändringar i slidans sekret varje dag. Förändringar kan till exempel vara form, mängd och klibbighet. Med hjälp av förändringarna vet du när du kan ha samlag utan att bli gravid. Metoden kan användas oavsett om du har regelbundna eller oregelbundna menstruationscykler.

Chreightonmetoden går ut på att du dagligen noterar förändringar i slidans sekret. Noteringarna hjälper dig att veta när du kan ha samlag utan att bli gravid.

Natural cycles låter dig få veta när du kan ha samlag utan att bli gravid med hjälp av en app. Du behöver mäta din temperatur på morgonen flera dagar i veckan och appen analyserar sedan din menstruationscykel.

Läs mer:
Preventivmetoder
Preventivmedel med hormoner
Preventivmetoder utan hormoner

Så kan Kry hjälpa till

Kry kan inte hjälpa till med preventivmetoder utan hormoner. Du behöver kontakta en fysisk vårdgivare.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Joakim Röstlund, medicinskt ansvarig läkare
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

P-pillerPreventivmedel och preventivmetoder