Ladda ned Ladda ned

Flatlöss

Kliar det i underlivet? Ser du pyttesmå vita gryn som sitter fast på hårstråna? Om svaren är ja, kan du ha fått flatlöss. Flatlöss är helt ofarliga och du blir lätt av med dem. På Kry kan du få svar på dina frågor om flatlöss.

Symptom på flatlöss

Klåda i underlivet är det vanligaste symptomet på flatlöss. Tiden från det att du blev smittad till det börjar kliar är ungefär en månad. Du kan också se själva lössen eller äggen. Lössen är väldigt små, ungefär 2–3 millimeter. Äggen ser ut som små vita gryn och sitter intill huden på hårstråna.

Lössen kan ibland även finnas under armarna, i skägg och ögonbryn samt på ögonfransar.

Därför kliar det

Klådan beror på att vi är överkänsliga mot lössens saliv. Första gången du får flatlöss börjar det klia efter ungefär 4–6 veckor. Men om du får flatlöss igen börjar det klia redan efter 1–2 dagar.

Orsaker till flatlöss

Flatlöss smittar vid nära kontakt, som sex eller via lakan. De är parasiter och behöver vårt blod för att överleva. Utanför kroppen dör de efter ungefär ett dygn.

Vad du själv kan göra

Det är lättare sagt än gjort – men försök att inte klia. Risken finns att du river upp små sår som kan bli infekterade. Det finns läkemedel som både gör att du blir av med flatlössen och som lindrar klåda receptfritt på apotek. Du bör dock söka vård innan du börjar behandlingen för att veta säkert att det är flatlöss. Du kan till exempel vända dig till en mottagning för sexuellt överförda sjukdomar.

Tvätta kläder, handdukar och lakan i tvättmaskin på 60 grader – så att lössen dör.

Behandling av Flatlöss

Innan du börjar behandling mot flatlöss behöver du få bekräftat att det är just flatlöss.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har kraftig klåda i underlivet, men också om du ser löss eller ägg.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin