Ont i armbågen

Fråga: Jag kan få ont i armbågen när jag knyter handen eller böjer och lyfter armen. Ibland känns den svullen och öm. Kan det vara artros kanske?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Smärta i armbågen kan bero på många olika saker. Du kan få ont i armbågen vid överansträngning, om du är otränad eller har gjort övningar som du inte är van vid. Oftast är det ett övergående besvär men ibland kan det behövas behandling med till exempel smärtstillande läkemedel eller sjukgymnastik.

En vanlig orsak till smärta i armbågen är tennisarmbåge. Du kan få smygande eller plötsligt ont i armbågen på utsidan. Smärtan kan komma när du till exempel lyfter något med handflatan pekande nedåt, när du vrider underarmen eller greppar större föremål. Vid golfarmbåge kan du istället få ont i armbågen på insidan.

Dessa tillstånd beror på överbelastning av muskelfästen och inte inflammation i armbågen som många tror.

Andra tänkbara förklaringar

Har du ont i armbågen med pirrningar i ring- och lillfingret kan det bero på inklämning av en nerv som går från armbågen ned till handen. Du kan också uppleva domningar och ont i armbågen på natten. Besvären kan uppstå av att du regelbundet stödjer på armbågarna mot hårt underlag eller har armbågen böjd i mer än 90 graders vinkel - till exempel när du håller i din mobiltelefon.

Om du får ett hårt slag på armbågen, till exempel efter ett fall eller långvarigt tryck på armbågen, kan det leda till en inflammation. Då kan du få en svullen armbåge med rodnad och ömhet. Det kallas för bursit, som betyder slemsäcksinflammation, eller studentarmbåge.

Även artros i armbågen kan orsaka smärta och stelhet. Du kan uppleva svårigheter med att göra vissa rörelser men det kan också göra ont vid vila. Artros beror på att ledbrosket bryts ner och tunnas ut, det kan så småningom försvinna helt. Om du tidigare haft en skada i armbågsleden, till exempel en fraktur, kan det öka risken för artros. Det kan därför drabba både unga och äldre människor. Smärtan kan bäst lindras med fysisk aktivitet till exempel genom sjukgymnastik.

Om du får en akut insättande smärta i armbågen med svullnad, feber och frossa kan det bero på en bakteriell infektion, så kallad septisk artrit. Det är mindre vanligt i armbågsleden men kan hända efter exempelvis bett, stickskada eller operation.

Då bör du söka vård

Vid kraftig och långvarig värk som inte går över med smärtlindrande läkemedel bör du söka vård. Sök vård akut om du får kraftig värk med rodnad, svullnad eller feber.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp av en fysioterapeut. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och den information som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt bli hänvisad till vidare vård. I vissa fall krävs en fysisk undersökning på någon av våra vårdcentraler.

Tänk på att ditt barn behöver närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry