Ont i foten och fötterna

Fråga:Jag kan få plötslig smärta i ena foten, andra gånger i bägge fötterna. Det kan göra ont i fötterna på morgonen, ibland kan jag få värk när jag går. De kan även bli svullna och röda. Varför har jag ont i fötterna och vad kan detta vara?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Fötterna utsätts dagligen för olika typer av belastning, det är därför inte ovanligt att ha ont i foten eller fötterna. Du kan uppleva att du får ont i fötterna efter jobb eller på kvällen till följd av mycket stående. Du kan också få värkande fötter i samband med hård träning eller vid mycket stillasittande. Den viktigaste behandlingen är att använda ett par fotriktiga skor med bra stötdämpande sula och lägre klack. I vissa fall kan skoinlägg vara ett bra alternativ. Du kan också ta kontakt med fysioterapeut eller fotvårdare för hjälp och råd.

Andra tänkbara förklaringar

Ibland kan stukning i foten eller fotleden leda till smärta och svullnad. I vissa fall kan vävnaden bli skadad vilket leder till en blödning och det kan bildas ett blåmärke. Stukning är ett mycket vanligt tillstånd och kan uppstå om du trampar snett och foten vrids inåt. Trots smärtan som uppstår är det viktigt att komma igång med rörelseträning för att undvika stelhet.

Hallux valgus innebär att stortån förskjuts inåt mot de övriga tårna samt att det bildas en knöl vid stortåleden. Du kan bli röd och svullen kring denna knöl på foten. Det är vanligt med smärta eller ömhet och kan vara svårt att hitta passande skor. Om du har lindriga besvär kan det räcka med användning av breda skor med låg klack eller ortos mellan tårna. Om detta inte hjälper eller vid kraftigare besvär kan det krävas kirurgisk åtgärd.

Om du har svullnad, rodnad och kraftig värk i foten, speciellt på natten, kan det bero på giktartrit. Oftast är det stortåleden som drabbas men det kan även ske i andra leder såsom fotled och handled. Gikt beror på att det bildas urinsyra i kroppen som sätter sig på lederna och bildar inflammation. Tillståndet är vanligare hos personer med exempelvis övervikt, högt blodtryck samt högt alkoholintag.

Om du lider av reumatisk sjukdom kan du få stelhet och värk i bland annat fötterna. Du kan också uppleva trötthet, feber och minskad aptit. Lederna blir inflammerade med påföljande svullnad och rodnad. Efter en tid kan brosk och vävnad i leder och ben förstöras och leda till snedställning.

Då bör du söka vård

Om du får värk i foten eller fötterna som inte går över efter vila bör du söka vård. Sök vård akut om du får kraftig smärta i foten efter trauma eller tillsammans med rodnad och svullnad.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry