Ladda ned Ladda ned

Knuta i handen

Allmänt

Det kan kännas oroväckande när en knuta i handen uppstår utan förvarning. Det finns olika orsaker som kan ligga bakom att en sådan knöl bildas, men för det mesta är det en ofarlig åkomma.

Symptom

Symptomen för knuta i handen varierar något beroende på vad som är den bakomliggande orsaken. Det är vanligt att knölen upptäcks genom att man helt enkelt får syn på den. Vissa knutor kan även ömma lite, särskilt om man slår i dem eller kommer mot dem på något annat sätt. Dupuytrens kontraktur, även kallad vikingasjukan, börjar vanligtvis som en knöl i handflatan. Senare kan bindvävsplattan bli kortare och synas som en hård sträng under huden i fingrarnas riktning. Till slut drar fingrarna ihop sig och blir böjda.

Orsaker

En knuta i handen behöver inte vara orsakat av en sjukdom, det kan snarare handla om att du har överbelastat handen på något sätt. Det är relativt vanligt att människor som nöter mycket på handflatorna, exempelvis genom träning eller arbete, får knutor. Ganglion är en sorts senknuta som ofta är stor som en ärta och placerad på ovansidan av handen. Dupuytrens kontraktur är en sjukdom som vanligtvis drabbar män i 50-årsåldern, en viss ärftlighet kan misstänkas. Det är en förändring i ämnet kollagen som finns i bindväven som orsakar detta tillstånd.

Behandling

En knuta i handen kräver ofta ingen särskild behandling om den inte ömmar eller ger andra besvär. Om knölen är en senknuta och besvärar dig kan en läkare punktera den och innehållet kan sugas ut. Sedan kan en kortisonspruta ges. Handlar det om Dupuytrens kontraktur ges vanligtvis ingen behandling men om du får svårt att röra handen och har haft åkomman under en längre tid kan operation bli nödvändigt. Om det är en belastningsskada krävs ingen behandling, däremot borde du undvika ytterligare belastning under en viss tid. Då försvinner knölen ofta av sig själv.

När du bör söka vård

Om du har fått en knuta i handen och den gör ont, blir varm eller är röd bör du söka vård. Även om de flesta knutor är ofarliga är det bra att få den diagnostiserad, både så att du slipper oroa dig och för att rätt behandling kan sättas in vid behov.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Genom KRY kan du få rådgivning av en av våra läkare genom videosamtal. Du kan också, vid behov, få hjälp med recept eller remiss till vidare vård. Om en fysisk undersökning bedöms behövas så kommer våra läkare att hänvisa till en fysisk vårdgivare, utan att ta betalt.

Ladda ned appen redan idag