Könssjukdomar

Vill du diskutera besvär eller frågor som rör könssjukdomar kan vi hjälpa dig med rådgivning. Legitimerad vårdpersonal gör en bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Vid behov kan du bli remitterad till vidare vård.

Få rådgivning vid könssjukdomar

Sexuellt överförbara infektioner orsakas av bakterier som sprids genom sexuell kontakt. Könssjukdomar kan spridas via könsorganen, munnen, ändtarmen eller via blodet. Om du haft oskyddat sex är det klokt att testa sig för könssjukdomar.

Exempel på könssjukdomar:

  • herpes i underlivet

  • klamydia

  • kondylom.

Symptom

Sök bland symptom

Herpes i underlivet

Var tredje person bär på herpesvirus. De flesta vet inte om det. Om du får herpes i underlivet kan det – men inte alltid – först kännas ömt och klia innan du får små blåsor. Herpes går över av sig själv. På Kry kan du få hjälp vid herpes i underlivet.

Klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som smittar lätt – oftast genom oskyddat samlag, vaginalt eller analt. Sveda och flytningar i underlivet kan vara tecken på klamydia, men de flesta får inga symptom alls. Om det finns risk att du är smittad ska du göra ett klamydiatest och vid behov behandlas med antibiotika.

Kondylom

Kondylom är ofarliga, genitala vårtor eller könsvårtor som orsakas av virus. Vårtorna uppstår främst i huden och slemhinnorna i och runt slidan, penis eller ändtarmsöppningen. Vårtor i underlivet sprids lätt i samband med sex och nära hudkontakt. Kondylomvårtor försvinner som regel av sig själva, men det kan ta långt tid. Behandling med receptbelagda läkemedel påskyndar läkningen.

Relaterade artiklar

Sexuell hälsa och preventivmedel – 1 sep. 2023

Sex vanliga könssjukdomar – symptom, test och behandling

Vissa sexuellt överförbara infektioner märks av först efter ett tag och att andra kan vara helt symptomfria. På vår hemsida berättar vi mer om symptom, test och behandling.

Läs mer