Ladda ned Ladda ned

Ont i armbågen

Allmänt

När du har ont i armbågen upplevs ofta en irriterande smärta lokaliserat till muskelfästena på utsidan av din armbåge. Det är lätt att drabbas om man ofta utsätter armen för enformiga rörelser under lång tid. Både män och kvinnor drabbas av besvär med armbågen, särskilt om man utövar sporter som exempelvis tennis, är verksam inom yrken där tunga lyft ofta förekommer eller arbetar mycket vid dator.

Symptom

Vanliga symptom av en skada i armbågen är en värk som sträcker sig över armen, från utsidan vid armbågen till ovansidan av underarmen. Stelhet och minskad rörelseförmåga är också vanliga besvär. Förmågan att greppa och lyfta är oerhört viktig för en rad aktiviteter och därför upplevs det ofta som mycket begränsande i vardagen att ha ont i armbågen. Det två mest förekommande orsakerna till smärta i armbågen är tennisarmbåge och musarm. Drabbas du av tennisarmbåge får du ont då du böjer handleden bakåt. Vid enformigt arbete, exempelvis framför datorn, riskerar du däremot att drabbas av musarm och då upplever du allt från ömhet till stickningar och svaghet.

Orsaker

Har du ont i armbågen kan det bero på flera olika orsaker. I dag blir arbete framför datorn allt vanligare och många tänker helt enkelt alldeles för lite på de negativa effekterna av att utsätta kroppen för icke-ergonomiska ställningar. Även de med yrken som snickare och byggarbetare upplever smärta i armbågen. Den vanligaste orsaken till ont i armbågen är dagligt utövande av såväl ensidiga som påfrestande aktiviteter. För att förebygga och motverka smärtan är det viktigt att du försöker undvika att låsa din arm i obekväma ställningar under längre perioder. Regelbunden stretching mellan aktiviteter är förebyggande.

Behandling

Ont i armbågen, vid till exempel tennisarmbåge och musarm, går vanligtvis över med tiden och kräver sällan behandling. Viktigt att tänka på under läkningsprocessen är dock att vara försiktig med eller att helt undvika de ställningar och rörelser som orsakat smärtan. Enkla former av smärtstillande medel kan tas som hjälpmedel om du upplever en störande ömhet. I vissa fall kan det krävas specialbandage utformade för just besvär av tennisarmbåge. En sjukgymnast kan vid allvarliga fall vara till stor hjälp för att både lindra smärtan och åtgärda skador i armbågen.

Då bör du söka vård

Det kan vara viktigt att söka vård om upplevelsen av att ha ont i armbågen är hindrande och värken varar längre än ett par veckor. Om din armbåge fortsätter värka trots att du vidtagit åtgärder i syfte att lindra påfrestning i det drabbade området, är det bäst att ta hjälp av en specialist. Fysioterapeuter är specialiserade på den här typen av skador och kan hjälpa dig så att du kan återuppta till exempel arbete eller träning utan smärta och hinder i rörelser.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i armbågen. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.