Kry-logo
Ladda ned
Ont i gallan

Ont i gallan

Det är mycket vanligt att ha ont i gallan men bara en tredjedel av de som har gallstenar får riktiga anfall. Om man får ett gallstensanfall kan det bli en smärtsam och obehaglig upplevelse.

Symptom

När man får riktigt ont i gallan så känner man en kraftig smärta i mellangärdet och under höger sidas revben. Smärtan blir snabbt värre och kan hålla i sig i flera timmar och under tiden kan man börja svettas och må illa. Trots att magen känns spänd brukar den vara mjuk när man känner på den. När anfallet har pågått ett tag eller börjat avklinga så kan ögonvitor och hud bli gulaktig. Efter anfallet kan man också lägga märke till att urinen färgas mörk och avföringen blir ljusare än vanligt.

Orsaker

Det finns flera orsaker till att man får ont i gallan. Den främsta tros vara intag av fet och osund mat. Gallstenar är uppbyggda av kolesterol och det är något som vi i västvärlden får i oss mycket av. När en gallsten blir för stor och täpper till öppningen till gallblåsan eller gallgångarna får man mycket ont i gallan. Vissa människor är mer utsatta än andra och de som är i riskzonen är överviktiga personer, gravida kvinnor, de som har genetiska anlag och personer med nedsatt leverfunktion eller som har en inflammatorisk tarmsjukdom. Om man pendlar kraftigt i vikt kan man löpa en högre risk att drabbas.

Behandling

Om ett gallstensanfall är akut och inte går att lindra med smärtstillande medicin brukar den drabbade bli remitterad till en kirurgklinik för att ta bort gallblåsan. I de fall då anfallet kan lindras bör man ändå ta en diskussion om en operation. Att ha ont i gallan är ingen trevlig upplevelse och för att slippa framtida återfall kan en operation ibland vara det bästa. Man bör under alla omständigheter se över sina kostvanor och försöka äta sunt och fettsnålt. Tyvärr kan man ännu inte lösa upp gallstenar på kemisk väg men en gallstensoperation utförs idag med titthålskirurgi och oftast kan man gå hem efter bara någon dag.

När du bör söka vård

Man ska söka hjälp om man plötsligt får mycket ont i mellangärdet eller i revbensregionen på höger sida. Det kan vara ett gallstensanfall. Med hjälp av en ultraljudsundersökning och ett blodprov brukar man snabbt kunna avgöra om den insjuknade verkligen har ont i gallan eller om det är något annat. Med denna hjälp får du snabb smärtlindring så att du kan börja återhämta dig. Även om ett gallstensanfall sällan är farligt är det mycket påfrestande för kroppen och man kan behöva vila efter ett anfall.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.