Ladda ned Ladda ned

Ont i gommen

Allmänt

Att ha ont i gomen kan vara väldigt besvärande och smärtan kan bero på lite olika saker. Läs mer om symptom, möjliga orsaker och eventuella behandlingar här.

Symptom

Det kan vara väldigt besvärande att ha ont i gommen. Vi använder vår mun varje dag för att prata och äta och om en smärta uppstår kan det kännas obehagligt och svårt att fortsätta. Ont i gommen yttrar sig oftast genom en spänd känsla i kombination med viss svullnad. Det kan dra obehagligt i den mjuka delen av bakre gommen som är väldigt känslig för tryck och yttre påverkan. Denna känsla kan vara mild och öka vid ansträngning eller hålla i sig som ett jämnt pulserande även om du inte använder munnen.

Orsak

Den troligaste anledningen till att du har ont i gommen är att du har ätit något hårt eller strävt som har skadat gommen lite grann. Det kan också bero på att du har problem med någon tand. Små barn kan uppleva smärta i munnen, vilket i de flesta fall beror på att de har tagit en för stor tugga mat som inte får plats. Samma sak kan hända vuxna, därför bör du vara försiktig, särskilt med skarpa saker som brödkanter och annan mat som behöver bitas av.

Behandling

Om du har ont i gommen på grund av att du har ätit något hårt, som har skadat gommen, kommer det att gå över av sig själv. Du kan behandla dig själv genom att vila munnen och bara äta milda mjuka saker, som yoghurt och soppa. Undvik att peta i gommen med tungan även om det är frestande, det kan förlänga läkningsprocessen. Om det är ditt barn som har ont är det viktigt att du vaktar storleken på barnets tuggor. Härleds problemet från en skadad tand bör du uppsöka tandläkare som lagar och behandlar dina eventuella hål och inflammationer.

Då du bör söka vård

Har du så pass ont i gommen att du inte kan äta och prata ordentligt bör du söka vård. Om din gom inte verkar läka av vila och det blir värre ska du kontakta vården för rådgivning. Samma sak gäller om din skada ändrar karaktär, plötsligt går upp i intensitet eller börjar blöda. Att ha ont i munnen påverkar snabbt ens livskvalitet eftersom munnen används hela dagen. Med rätt vård kan du snabbt få hjälp och återfå funktionen i din mun.

Så kan KRY hjälpa till

Våra läkare kan hjälpa dig med bedömning, rådgivning samt recept, vid behov. För att säkerställa diagnos kan en fysisk undersökning dock vara nödvändig. Om en läkare under ett videomöte bedömmer att en fysisk undersökning behövs, så kommer du att bli hänvisad vidare.