Ladda ned Ladda ned

Ont i hårbotten

Allmänt

Om du har ont i hårbotten kan det bero på yttre faktorer som du själv kan påverka - kanske använder du fel schampo. Det kan även vara fråga om någon form av parasit och sällsynta fall en sjukdom som till exempel psoriasis.

Symtom

Ont i hårbotten yttrar sig ofta som klåda och förhöjd känslighet. Ibland uppstår små sår i hårbotten som bildar sårskorpor. Smärtsamma svullnader kan uppstå lokalt på hårbotten och komma tillsammans med andra symptom som trötthet och feber. I samband med problem med hårbotten flagnar huden, särskilt om vi kliar oss kraftigt. Det är i regel bara döda hudceller som lossnar. Även håravfall kan förekomma när du har problem i hårbotten och det kan kännas som att smärtan sitter i hårets rötter och att du är mer håröm än vanligt.

Orsaker

Om det kliar i hårbotten och om du hittar små svarta prickar i håret när du kammar dig handlar det med all säkerhet om vanliga huvudlöss som man tvättar bort med ett särskilt medel. Huvudvärk kan få hårbotten att kännas öm och det finns en del inflammationssjukdomar som kan drabba hårbotten. Ringorm och andra svampsjukdomar kan angripa hårbotten eftersom det är en miljö som kan vara svår att hålla fri från fukt samtidigt som det är ett område vi ibland utsätter för starka styling-produkter som i värsta fall påverkar våra hudceller negativt. Det finns ett par autoimmuna sjukdomar som kan ge ont i hårbotten och psoriasis är en relativt vanlig hudsjukdom som lätt sprider sig i där.

Behandling

När du har ont i hårbotten diagnostiseras du ofta genom uteslutningsmetoden eftersom flera av de vanligast orsakerna har så tydliga och karaktäristiska symptom. Schampon och andra produkter som du själv applicerar i hårbotten kan bota flera åkommor och lindra effekterna av andra. Har du ont på grund av en inflammation kommer du att få äta antiinflammatorisk medicin. Hur vi vårdar vårt hår och vår hårbotten har betydelse för hur utsatt den är för olika typer av åkommor.

När du bör söka vård

Om du har ont i hårbotten och det lossnar hudflagor som inte ser ut som vanliga mjäll ska du vara uppmärksam och göra en uppföljning genom en vårdkontakt. Det kan nämligen vara ett tecken på psoriasis eller ett svampangrepp. Alltid när du har återkommande problem ska du söka vård, även om problemen är lindriga. Om du har problem med hårbotten och andra symptom som håravfall och feber ska du ta det på allvar och höra av dig till vården. Har du kraftig klåda i hårbotten och inte kan låta bli att klia dig kan du få lindring om du söker vård.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Ont i hårbotten är en åkomma som vi brukar kunna diagnostisera via ett videomöte med en läkare. Vi kan även skriva remiss om vi bedömer att du behöver träffa en specialistläkare.

Ladda ned appen redan idag