Ladda ned Ladda ned

Ont i njurarna

Allmänt

Njurarna är kroppens reningsverk som ser till att kroppen gör sig av med ämnen som vi inte behöver eller är giftiga förden. Har du ont över njurarna kan det bero på en lång rad sjukdomar och det är viktigt att du tar reda på vilken så att du kan få rätt behandling.

Symptom

Njurarna är ett organ som vi vanligtvis inte känner av. Det är bara när det gör ont i njurarna, som sitter på varsin sida av ryggraden under skulderbladen, som vi känner av dem. Problem med njurarna kan yttra sig på andra sätt än genom smärta. Om du måste kissa ofta eller sällan, har urin med en annan färg än den vanliga och/eller förekomst av "skum" så kan det bero på en njursjukdom. Även svullna ben och fötter, trötthet, en återkommande obehaglig smak i munnen och utmattning kan vara tecken på njurproblem som du ska vara uppmärksam på.

Orsaker

Det finns många sjukdomar som kan drabba njurarna. Ont över njurarna kan exempelvis bero på njursvikt, inflammationer eller på njursten. Njursten är en vanlig sjukdom som inte är särskilt farlig om den behandlas, men den är däremot ofta smärtsam med anfall som känns som hugg i ryggen. Inflammationer kan försämra njurarnas funktion och leda till njursvikt, ett mycket allvarligare tillstånd. Diabetes, högt blodtryck, åderförkalkning, autoimmuna sjukdomar och så kallade vällevnadssjukdomar (framförallt rökning och hög alkoholkonsumtion) kan orsaka problem med njurarna. Ärftliga faktorer påverkar också våra njurars funktion.

Behandling

Har du ont i njurarna och söker hjälp för det? Då kommer du att få vård utifrån vad det är som orsakat problemen. Njurbäckeninflammation behandlas i regel med antibiotika. Njursten botas genom att stenarna (kristalliserade salter) stötvågsbehandlas till mindre bitar så att du seda kan kissa ut dem. Större stenar kan tas ut genom operation. Om du får diagnosen njursvikt kommer du att behandlas för sviktens bakomliggande orsaker i de fall då de är kända. Om njurfunktionen är allvarligt nedsatt kan dialys, en behandling som hjälper njurarna att rena blodet, eller transplantation bli aktuellt.

När du bör söka vård

Njurarna är ett livsviktigt organ och du ska alltid kontakta vården när du har anledning att misstänka att njurarna inte fungerar som de ska. Kombinationen trötthet, klåda på kroppen och illamående kan indikera en njursjukdom. Har du ont över njurarna och dessutom skummande eller blodigt urin, kissar du mycket mindre än vanligt kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Då bör du ta kontakt med en läkare och snabbt få hjälp med en diagnos. Om du inte kan kissa trots att du är kissnödig rekommenderar vi att du söker hjälp på en akutmottagning. Mindre anfall av njursten kan gå över av sig självt men om du får besvär och samtidigt feber ska du uppsöka en akutmottagning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du boka tid för ett möte direkt i din mobil. Vi lyssnar och diskuterar kring dina symtom online utan att du behöver lämna hemmet. Du kan få råd, recept, remiss eller sjukintyg via Kry.se. Dock måste alltid en kroppslig undersökning utföras om du drabbats av de besvär som beskrivs ovan.

På KRY kan du boka videomöte med en av våra läkare och diskutera dina besvär. Däremot måste en läkare göra en fysisk undersökning om du drabbas av besvär med njuren för att rätt diagnos ska kunna ställas. Då hänvisar våra läkare till fysisk vårdgivare utan att ta betalt.

Ladda ned appen redan idag