Ladda ned Ladda ned

Ont i testiklarna

Allmänt

Att få ont i området kring testiklarna kan bero på flera olika orsaker. Sök vård direkt om du har smärta i pungen eller testiklarna som inte går över inom några minuter. Läs mer här nedan om vanliga symptom, orsaker och behandling.

Symptom

Det finns olika symptom i samband med smärta i testiklarna. Ibland kan smärtan i pungen vara ihållande och svag, i andra fall kan det upplevas som en värk som kommer och går. Om du plötsligt får ont i pungen kan det vara en testikel som har vridit sig. Det är då vanligt att pungen blir röd och att det bara är en av testiklarna som värker och känns svullen.

Orsaker

De vanligaste orsakerna till smärta i testiklarna är bitestikelinflammation, bråck eller att du fått ett slag mot pungen. En mer ovanlig men allvarlig orsak är testikelvridning, vilket gör att blodförsörjningen till testikeln försämras och du får mycket ont i pungen. På testikeln sitter ett litet bihang som också kan skruva sig, vilket är mycket vanligare än att själva testikeln gör det. Detta kallas för bitestikelvridning och gör ont men är inte lika farligt. En vridning av testiklarna är vanligare hos unga pojkar än män men kan hända i alla åldrar. Om du har ljumskbråck kan smärta i pungen bero på att bråcket har blivit inklämt. Det betyder att en bit tarm kommit i kläm. Pungen blir då röd, spänd, svullen och öm och svullnaden sträcker sig ofta upp till ljumsken. Slag, hårda stötar eller tryck på testiklarna gör ont men är oftast ofarligt.

Behandling

Om du plötsligt får väldigt ont i testiklarna och smärtan inte går över kan det bero på testikelvridning eller bitestikelvridning. Vid testikelvridning behöver du opereras, så du ska ta denna smärta på allvar och söka vård direkt. Bitestikelinflammation kan bero på en könssjukdom och behandlas därefter. Om smärtan beror på ljumskbråck är enda behandlingen operation, men vuxna behöver inte opereras om symptomen är få eller lindriga. Ofta kan det vara svårt att själv härleda smärtan till något som hänt, exempelvis ett slag mot testiklarna, men genom en fysisk undersökning kan du få hjälp med orsaken till smärtan och rätt behandling.

När du bör söka vård

Om du får akut ont i testiklarna är det viktigt att du uppsöker vård direkt. Även om det är ovanligt kan smärtan bero på testikelvridning och då behöva opereras. Du ska därför söka akut vård om smärtan är plötslig och inte avtar inom några minuter. Du ska också söka vård direkt om pungen är svullen och ena testikeln röd och öm. Om du förutom smärta och svullen pung också känner dig sjuk och får feber kan det bero på en könssjukdom som klamydia eller gonorré och du behöver även då undersökas fysiskt.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma smärta från testiklarna krävs en fysisk undersökning. Vi på KRY kan därför, i nuläget, inte hjälpa till med detta utan hänvisar till fysisk undersökning för bedömning.