Ladda ned Ladda ned

Ont när man bajsar

Allmänt

Om det gör ont när man bajsar kan det vara ett tecken på ett av flera olika besvär. Ofta beror besvären på att något inte står rätt till vid analöppningen.

Symptom

Gör det ont när man bajsar kan det vara ett tecken på besvär kring analöppningen eller med ändtarmen. I vissa fall kan värken komma när du bajsar också följas av blödning från ändtarmen eller blodblandad avföring. Smärtan kan vara plötslig och intensiv för att sedan klinga av ganska omedelbart. I andra fall kan smärtan sitta i långt efter det att du har bajsat. Smärtan kan vara svidande, brännande eller molande beroende på orsaken till dina besvär.

Orsaker

Den vanligaste orsaken är hemorrojder eller analfissurer (analsprickor). Detta är tillstånd som är mycket vanliga och minst hälften av alla vuxna människor drabbas av det någon gång i livet. Vid hemorrojder har blodkärlen omkring eller i ändtarmen vidgats. Hemorrojder är vanligast hos personer som ofta drabbas av förstoppning, hos gravida, hos äldre och hos överviktiga. En analfissur är en spricka vid ändtarmsöppningen som oftast uppstår i samband med att du har tillfälligt hård avföring eller en förstoppning.

Behandling

Om hemorrojder är orsaken till att det gör ont när man bajsar finns det behandling att få. Små hemorrojder kan behandlas med hjälp av receptfria läkemedel, oftast i form av en salva. Är besvären värre kan det behövas receptbelagda läkemedel som innehåller kortison. Dessa läkemedel kan lindra obehag och förebygga framtida besvär. Om orsaken är en analfissur finns även här en del receptfria alternativ för att lindra smärtan.

När du bör söka vård

Du bör alltid söka vård om det gör ont när du bajsar och egenvård inte hjälpt. Det är viktigt att fastställa vad som orsakar värken så att du får rätt behandling.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Våra läkare kan genom videosamtal diskutera kring dina besvär. För att kunna diagnosticera sjukdomar i och runt ändtarmsöppningen måste dock en fysisk undersökning göras.