Kry-logo
Ladda ned
Utslag i ansiktet

Utslag i ansiktet

Att drabbas av utslag i ansiktet är vanligt förekommande. Det finns många olika orsaker till varför man drabbas av åkomman och för att få rätt behandling är det viktigt att man får reda på vad för slags utslag man har.

Orsaker

Utslag i ansiktet kan orsakas av många olika saker. Det kan till exempel vara en allergisk reaktion. Vissa födoämnen och kosmetiska produkter kan exempelvis orsaka allergiska reaktioner. Även mediciner kan ge upphov till allergier, vilket kan visa sig som hudutslag. Det kan även vara eksem, nässelutslag, herpes eller en början till rosacea. Även vuxenakne kan orsaka utslag i ansiktet. Allvarligare utslag kan vara vätskefyllda, klia mycket eller sprida sig mycket fort.

Behandling

Hur dina utslag i ansiktet kan behandlas beror helt på vad för slags åkomma du har drabbats av. Om utslagen har orsakats av en allergisk reaktion är det viktigt att ta reda på vad det är för slags allergi du har och sedan undvika produkten eller födan som har orsakat den. I vissa fall kan utslagen behandlas genom olika salvor som är tillverkade för besväret du har drabbats av. Håll ansiktet rent när du har utslag. Du kan även smörja in ansiktet om du känner dig torr, gärna med en oparfymerad kräm.

Symptom

Vissa utslag i ansiktet kan klia och vara mycket irriterande. Andra utslag gör att huden blir torr och kanske spricker, medan det vissa gånger bara uppstår knottror. Utslagen ser olika ut beroende på vad som orsakar dem, det är därför viktigt att man får dem undersökta så att man kan få rätt behandling. En del utslag kan uppstå väldigt fort och sprida sig över hela ansiktet och en bit ner på nacken, medan andra uppstår på isolerade platser och sprider sig väldigt långsamt eller inte alls.

När du bör söka vård

Om du har drabbats av utslag i ansiktet och du inte vet varför detta har uppstått bör du låta en läkare undersöka dig. Det finns många anledningar till att utslagen kan uppstå och för att behandla dem rätt måste utslaget utredas.

Så kan Kry hjälpa till

Eftersom det finns många olika orsaker till utslag i ansiktet är det viktigt att fastslå vilken typ av utslag du har. Genom KRY kan du ha läkarbesök via videosamtal och få hjälp med diagnos och behandling för dina utslag. Vi kan också, om det bedöms att behov finns, skriva ut recept eller ge remiss till annan vårdgivare. Om våra läkare döremot anser att det krävs en fysisk undersökning för bedömning, blir du hänvisad till fysisk vård.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.