Ladda ned Ladda ned

Värk i benen

Allmänt

Värk i benen kan kännas på många olika sätt och komma både vid vila och vid ansträngning. Värken kan bero på träning, slitage eller att blodcirkulationen hämmats och saktats ned.

Symptom

Du kan känna värk i benen på många olika sätt. En akut och intensiv smärta av att benet krampar känns bara på insidan men syns inte på utsidan. Den typen av kramp går ofta över ganska snabbt. En molande, diffus värk kan ofta bero på en sämre blodcirkulation och känns ibland av i båda benen samtidigt. Musklerna kan kännas som att de sover eller är utmattade. Vid svullnad ser man ofta vilket område som är drabbat och det vanligaste är att knäna lätt svullnar upp vid överansträngning.

Orsaker

Det är vanligt att få värk i benen, både vid ung ålder och när man blir äldre. Växtvärk kan exempelvis kännas på många olika sätt och bli till ett verkligt problem för många tonåringar. När man blir äldre är det vanligt att knälederna slitits och man får problem med rörligheten. Smärta efter att ha tränat på ett felaktigt sätt, eller sprungit långa rundor i instabila skor, kan också leda till slitage, benhinneinflammation och knäskador. Molande värk i benen kan uppstå när man blir äldre och blodcirkulationen försvagas ut i lederna.

Behandling

Värk i benen behandlas på olika sätt eftersom skälen till värken varierar kraftigt. För en växande tonåring kommer växtvärken att gå över efterhand men vid akut lindring bör man inte ge barnet mer än en receptfri värktablett. Massage hjälper ofta att stimulera krampattacker och öka blodcirkulationen för att en molande värk ska lindras. Äldre personer kan behöva använda stödstrumpor. Rökning kan också leda till att man får ont i benen. Det är med andra ord viktigt att man sköter sin hälsa för att stimulera ben och cirkulation.

När du bör söka vård

Vid långvarig eller oförklarlig värk i benen bör du söka vård. Ofta beror värken på naturliga omständigheter, som att man växer eller blir äldre, men det kan ändå finnas sätt att behandla värken på. Är det en akut smärta som inte går över med vila eller massage? Då kan du ha drabbats av kärlkramp eller blodpropp. Detta är allvarligt och du bör uppsöka akutvård. Om symptomen dessutom blivit synliga på utsidan, med svullnader eller skiftning i färg, som blekare ben bör du inte vänta med att söka vård.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid värk i benen. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.