FÖRETAGSNYHETER

Kry fortsätter förenkla för kvinnor att söka vård

Senast uppdaterad:
Många kvinnor väntar med att söka vård då de är upplärda av samhället att deras besvär är normala och en del av att ha livmoder och äggstockar.

Nu har Kry lanserat en ny tjänst kring hemtest för bakteriell vaginos och candida som gör det enklare och säkrare för patienterna att få en säker diagnos och rätt behandling.

Bakteriell vaginos beror på en obalans i slidan. Ett vanligt symptom är gråaktiga flytningar med en fiskliknande illaluktande doft och irritation i slidöppningen. Det kan gå över av sig självt, men ibland behöver det behandlas med läkemedel. Svampinfektioner orsakas av en jästsvamp, ofta så kallad candida albicans. Den finns naturligt i slidan men om svampen förökar sig kan det leda till en svampinfektion. Dessa och andra liknande tillstånd kan upplevas tabubelagda och många känner skam. Det är därför vanligt att kvinnor, istället för att söka hjälp, försöker hantera besvären på egen hand, vilket faktiskt kan förvärra symptomen.

– Att prata om symptomen, sprida information och inte minst förenkla för patienter att få den vård de är i behov är så viktigt. Därför har vi nu gjort det enklare och bättre för våra patienter att få vård där bakteriell vaginos eller besvär med svamp i underlivet misstänks. Jag är så stolt att Kry arbetar för lika vård, målet är en mer jämlik vård, vilket vi vet bidrar till en ökad folkhälsa. Det här är en möjlighet att med små medel hjälpa patienten att enkelt få den hjälp den behöver, menar Olga Stevens som är barnmorska på Kry.

Efter ett kostnadsfritt videosamtal med en av Krys barnmorskor skickas ett diskret test hem till patienten som tas i hemmamiljö. Det skickas sedan till Dynamic Codes labb för analys och vid positivt svar så hjälper Kry till med rätt behandling.

- Det här gör det så mycket enklare för patienten att bli hjälpt på rätt vårdnivå, det blir en bättre upplevelse för patienten och inte minst en avlastning för primärvården. Erfarenhetsmässigt så vet vi att många kvinnor känner sig nonchalerade och frustrerade efter kontakt med den fysiska vården då deras relativt enkla men väldigt besvärande symptom prioriteras ner. Det har historiskt sett, och är fortfarande, svårt att få rätt vård och hjälp. Det vill vi ändra på, menar Olga Stevens.

Hemtest för bakteriell vaginos och candida lanserades för en dryg vecka sedan och det kan redan nu konstateras att efterfrågan och behovet att söka vård är högt. Idag arbetar 5 barnmorskor digitalt för att möta behoven och det finns tider varje dag, även utanför ordinarie vårdcentralstider och på helger. Läs gärna mer om både bakteriell vaginos och svamp i underlivet.

För frågor och intervju med Olga Stevens, vänligen kontakta

Jonas Beltrame-Linné

Kommunikationschef Kry

+46 70 351 96 86

jonas.linne@kry.se

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

hand with phone logged into the Kry app
Företagsnyheter – 23 apr. 2024

Kry rankas som ett av världens mest innovativa digitala hälsoföretag

När tidskriften Newsweek för första gången utser världens mest innovativa digitala hälsoföretag är Kry ett av dessa.

Läs mer