FÖRETAGSNYHETER

Så kan du skydda dig mot influensan

Senast uppdaterad:
Kvinna i en säng med influensa
Nu kommer uppgifter från läkemedelsverket om att årets influensavaccin är slut hos leverantören vilket kan leda till vaccinbrist i både Sverige och i övriga Europa.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Exempel på personer som tillhör riskgrupper är gravida, personer över 65 år, personer med kronisk sjukdom eller nedsatt immunförsvar.

“Tillhör man inte en riskgrupp så finns det andra sätt än att vaccinera sig som kan minska risken för att smittas av influensan, exempelvis genom att vara noggrann med att tvätta händerna och undvika nära kontakt med personer som du redan vet är sjuka” säger Johan Flodin, läkare på KRY.

Johan Flodins 4 tips på hur du kan skydda dig mot influensa

  • Tvätta händerna mycket noggrant och ofta. Var noga med att inte missa ovansidan av handen, runt tummen, mellan fingrarna, runt naglarna och handlederna.
  • Undvik att röra med händerna vid din mun, dina ögon eller din näsa.
  • Använd handsprit - ha med en handsprit i väskan eller fickan
  • Undvik nära kontakt med personer som redan har influensan

Tillhör du en riskgrupp rekommenderas att du vaccinera dig.

Fakta om influensa Influensa är en virusinfektion i luftvägarna som smittar genom inandningsluften. Det betyder att om någon hostar eller andas på dig så kan du bli smittad. Du kan också bli smittad genom att ta på ytor där det finns smitta, exempelvis ett dörrhandtag eller genom ett handslag. Influensasymtom kan liknas vid en riktigt svår förkylning och det är vanligt att man drabbas av akut matthet, huvudvärk, muskelvärk och feber. Dessutom kan du få torrhosta, halsont och röda ögon. De allra flesta som har influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Är du orolig över dina symtom och funderar på att uppsöka vården är det bra att tänka på att influensan är väldigt smittsam, undvik därför att i onödan uppsöka en fysisk vårdcentral där du kan smitta andra i väntrummet. Att vaccinet är slut hos leverantören behöver inte betyda att det är slut hos landstingen eller på vårdcentralerna.

Här kan du läsa med om influensa: https://www.kry.se/fakta/influensa/

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Företagsnyheter – 4 juni 2024

Sjöfartsverket väljer Kry som leverantör av medicinsk rådgivning

Kry kommer att erbjuda akut medicinsk rådgivning till personer på fartyg i svenska farvatten. Detta efter att ha vunnit en upphandling från Sjöfartsverket av Telemedical Assistance Service (TMAS).

Läs mer