Kry-logo
Ladda ned

FÖRETAGSNYHETER

Så kan du skydda dig mot influensan

Kvinna i en säng med influensa
Senast uppdaterad:
ons 21 nov. 2018
Nu kommer uppgifter från läkemedelsverket om att årets influensavaccin är slut hos leverantören vilket kan leda till vaccinbrist i både Sverige och i övriga Europa.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig. Exempel på personer som tillhör riskgrupper är gravida, personer över 65 år, personer med kronisk sjukdom eller nedsatt immunförsvar.

“Tillhör man inte en riskgrupp så finns det andra sätt än att vaccinera sig som kan minska risken för att smittas av influensan, exempelvis genom att vara noggrann med att tvätta händerna och undvika nära kontakt med personer som du redan vet är sjuka” säger Johan Flodin, läkare på KRY.

Johan Flodins 4 tips på hur du kan skydda dig mot influensa

  • Tvätta händerna mycket noggrant och ofta. Var noga med att inte missa ovansidan av handen, runt tummen, mellan fingrarna, runt naglarna och handlederna.
  • Undvik att röra med händerna vid din mun, dina ögon eller din näsa.
  • Använd handsprit - ha med en handsprit i väskan eller fickan
  • Undvik nära kontakt med personer som redan har influensan

Tillhör du en riskgrupp rekommenderas att du vaccinera dig.

Fakta om influensa Influensa är en virusinfektion i luftvägarna som smittar genom inandningsluften. Det betyder att om någon hostar eller andas på dig så kan du bli smittad. Du kan också bli smittad genom att ta på ytor där det finns smitta, exempelvis ett dörrhandtag eller genom ett handslag. Influensasymtom kan liknas vid en riktigt svår förkylning och det är vanligt att man drabbas av akut matthet, huvudvärk, muskelvärk och feber. Dessutom kan du få torrhosta, halsont och röda ögon. De allra flesta som har influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Är du orolig över dina symtom och funderar på att uppsöka vården är det bra att tänka på att influensan är väldigt smittsam, undvik därför att i onödan uppsöka en fysisk vårdcentral där du kan smitta andra i väntrummet. Att vaccinet är slut hos leverantören behöver inte betyda att det är slut hos landstingen eller på vårdcentralerna.

Här kan du läsa med om influensa: https://www.kry.se/fakta/influensa/

Senast uppdaterad:

Fler artiklar

Samhall börjar tvätta kläder från Krys vårdcentraler
Företagsnyheter – 30 maj 2022 
Samhall börjar tvätta kläder från Krys vårdcentraler
Samhall börjar att tvätta, torka, laga och leverera kläder till Krys vårdcentraler. I dagsläget omfattas drygt 600 medarbetare hos Kry och 19 fysiska vårdcentraler.
Företagsnyheter – 8 apr. 2022 
Kry fortsätter satsa på psykisk hälsa
Under förra året förvärvade Kry bolaget PBM, som är experter inom beteendepsykologi. Nu tas nästa steg för att stärka arbetet med psykisk hälsa, både inom barn- och ungdomspsykiatrin och kring företagshälsovård när Adavio blir en del av Kry-familjen.