VAGINAL HÄLSA OCH MENSTRUATION

7 orsaker till att ditt underliv luktar annorlunda – gynekologen förklarar

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Alla underliv luktar – det är helt normalt. Men luktar ditt underliv annorlunda än vanligt? Elisabeth Rosén, läkare och specialist i gynekologi och obstetrik på Kry, förklarar vad som kan vara problemet om din vagina inte luktar som den brukar.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det kan kännas lite genant att prata om sitt underliv och annorlunda lukter. Men om du lär känna din kropp kan det hjälpa dig att identifiera vad som är ”normalt” för dig, och när du kan behöver söka vård.

– En vagina har en naturlig bakterieflora vars syfte är att upprätthålla en god balans, förklarar Elisabeth.
– Det är på grund av dessa naturliga bakterier som sekretet i vaginan alltid har en diskret lukt. Du kan även uppleva förändringar under menscykeln eftersom pH-balansen i vaginan förändras.

Men hur ska underlivet lukta om det är friskt och hälsosamt? Elisabeth säger att det vanligtvis är en lätt syrlig doft, till en mer metallisk lukt runt omkring eller efter din mens. Om du mår bra och flytningarna inte luktar på något ovanligt sätt finns det i allmänhet ingen anledning till oro.

Här är 7 vanliga orsaker till att det kan lukta annorlunda i underlivet – och råd om när du bör prata med en läkare:

1. Bakteriell vaginos (BV)
Lukt: fiskliknande

Bakteriell vaginos är en av de vanligaste orsakerna till annorlunda lukt i underlivet som påverkar 15 till 50 procent av alla med livmoder i fertil ålder.
– Det är ett tillstånd där det råder obalans i den vaginala bakteriefloran, förklarar Elisabeth. Det första symptomet är ofta en fiskliknande lukt som kan leda till en skummig, grå eller grön flytning. Du kanske också upplever klåda och svullnad.

Det finns ett antal olika behandlingsalternativ om symptomen på bakteriell vaginos inte försvinner på egen hand.
– En läkare kan ordinera en antiseptisk behandling eller antibiotika, säger Elisabeth.

Tyvärr är det inte ovanligt att diagnosen kommer tillbaka efter en antibiotikabehandling. Om du använder preventivmedel, särskilt om du använder spiral, kan det vara till hjälp att byta preventivmedel.

– Om du drabbas av dessa symptom bör du låta en läkare undersöka dig och utesluta underliggande faktorer som kan behöva behandlas. Det är extra viktigt om du är gravid, eftersom risken för en tidig förlossning kan öka.

2. Toxic shock syndrome (TSS)
Lukt: Mycket obehaglig, men vaginal lukt, är ett mindre vanligt symptom i samband med TSS.

TSS är numera en mycket sällsynt sjukdom – den orsakas ofta av högabsorberande tamponger.
– Om den här bakterien kommer in i kroppen blir du snabbt väldigt sjuk. Du får en hög feber, blodtrycksförändringar, eventuellt utslag och diarré eller kräkningar, och du kan känna dig svag, säger Elisabeth.

Om du drabbas av dessa symtom måste du direkt åka till akuten. TSS är dock mycket sällsynt numera.

3. Om du har glömt att ta ut en tampong
Lukt: Mycket tydlig och obehaglig

– Det har hänt att en del söker vård för vaginal lukt och det har visat sig bero på att en tampong har lämnats kvar i flera dagar, ibland längre, säger Elisabeth.

Om det händer försämras lukten snabbt, den blir skarp och väldigt obehaglig – så om du upplever att lukten blir allt värre är det bra att kontrollera att du inte har glömt att ta ut tampongen.

4. Svampinfektion
Lukt: ibland jästliknande

Vaginal svampinfektion är väldigt vanligt. Symptomen brukar vara klåda, en brännande känsla och förändrade flytningar som blir vita och klumpiga.

Men flytningarna luktar oftast inte så mycket.
– Om dina symptom är så uttalade att det luktar illa bör du uppsöka läkare som utesluter alla underliggande sjukdomar, säger Elisabeth.

5. Hormonella förändringar
Lukt: Individuell

Precis som lukten i underlivet kan förändras under hela menscykeln, så kan även andra hormonella förändringar påverka livmoderhalssekretet.
– Under klimakteriet, och åren efter, kan lukten förändras, berättar Elisabeth. Även under en graviditet.
– Du kanske får fler flytningar, som både kan bli tjockare eller tunnare, men de ska inte lukta illa. Om du är gravid och har illaluktande flytningar bör du tala med en läkare eller barnmorska.

6. Urinvägsinfektion
Lukt: Ammoniakliknande

Om du upplever en ammoniakliknande lukt är det troligtvis urinet som luktar. Detta kan inträffa om du har en urinvägsinfektion.
– Detta är mest sannolikt om du har en urinvägsinfektion som inte behandlas och orsakar en tillfällig inkontinens. En infektion som lämnas obehandlad kommer också att orsaka feber, och lukten kommer att vara ganska distinkt, förklarar Elisabeth.

– Ibland kan en ammoniakliknande lukt vara ett tecken på en befintlig inkontinensfråga som personen inte känner till, och dessa bekymmer är mycket vanliga. En läkare eller gynekolog kan ge råd om behandlingsalternativ.

7. Gynekologisk cancer
Lukt: Metallisk eller avvikande

Det är väldigt ovanligt att illaluktande flytningar är symptom på livmoderhals- eller livmodercancer. Flytningar och lukt är oftast inte de enda eller första symptomen.

– Du kanske har upplevt blödningar under samlag, eller kanske oregelbundna blödningar som blir mer regelbundna. Lukten kommer att vara lite metallisk och skiljer sig mycket från bakteriell vaginos eller en glömd tampong.

Om du upplever ovanliga blödningar bör du alltid tala med en läkare.

Orsakar könssjukdomar illaluktande flytningar i underlivet?

– Könssjukdomar som klamydia förändrar sällan lukten, men kan orsaka andra symptom som smärta när du kissar. Om du är osäker, tala med en läkare för råd, säger Elisabeth.

Hur ska jag tvätta mig och hålla underlivet hälsosamt?

– Precis som alla andra delar av kroppen som svettas kan området runt vulvan bli illaluktande, säger Elisabeth. Tvål kan dock störa den naturliga balansen i den bakteriella floran och eventuellt öka risken för bakteriell vaginos.

– Vaginalsköljning kan leda till samma resultat. Tvätta dig med vatten och undvik parfymerade bindor och deodoranter. Om du är mycket torr som ett resultat av amning, vaginal atrofi (förtunning, torkning och inflammation i vaginalväggarna som ofta orsakas av lägre östrogennivåer) eller om du nyligen haft en infektion, kan du använda återfuktande medel. Men aldrig någonsin sådant som innehåller parfym.

När ska jag söka vård?

– Om du upptäcker att lukten är annorlunda från vad som är normalt för dig, om lukten blir värre, eller om du även har andra symptom, bör du tala med en läkare, säger Elisabeth.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry vid gynekologiska besvär. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Vaginal hälsa och menstruation – 5 nov. 2023


Menscykeln – så fungerar den

Din menscykel är mer komplex än du kanske tror. Om du lär dig förstå din menstruationscykel kan du också enklare ta kontroll över din allmänna hälsa. Läs mer på vår hemsida

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.