ALLMÄNT OM DIN HÄLSA

Åtta vanliga nagelbesvär

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
illustration-gul-naglar-missfärgade-sprickar-fläckar-sår
De flesta av oss funderar vanligtvis inte så mycket på våra naglar – men de kan faktiskt avslöja en hel del om din hälsa. Här går vi igenom åtta av de vanligaste nagelbesvären.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård vid nagelproblem

Tillstånd, form och färg på naglarna kan vara en indikator på din allmänna hälsa. Friska naglar har i regel en slät, glansig och jämn yta utan fåror eller gropar. De är svagt rosafärgad. Det är normalt att naglarna förändras med åldern, de kan bli mindre klara i färgen, skörare och växa långsammare.

Även om de flesta nagelförändringar är helt normala kan vissa besvär vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem. Det här ska du hålla utkik efter.

1. Vita prickar på naglarna

Små vita prickar eller linjer på nageln orsakas oftast av småskador på naglarna eller nagelroten. Prickarna försvinner när din nagel växer ut.

Vanliga orsaker:

 • Nagelbitning.
 • Manikyr eller pedikyr.
 • Användning av aceton för att ta bort nagellack.
 • Olyckor där nageln är klämd i exempelvis en dörr.

– Sällsynta orsaker till vita fläckar på nageln kan vara förknippade med en svampinfektion eller vara en biverkning av läkemedel eller cytostatikabehandling, förklarar Roshaan Saloojee, allmänläkare på Kry i England.

2. Gula naglar

Nagellack ger ofta svagt gula fläckar på naglarna. En svampinfektion som kallas onykomykos kan också orsaka gula naglar. Den påverkar vanligtvis tånaglar men den kan drabba fingernaglarna också.

Nagelsvamp gör vanligtvis att nageln tjocknar, missfärgas, splittras eller släpper lite från huden, säger Roshaan och tillägger att du bör tala med en läkare om du misstänker att du har en svampinfektion.

– Gula missfärgningar kan också orsakas av rökning. I sällsynta fall kan det vara förknippat med lungsjukdom, sköldkörtelsjukdom, diabetes eller psoriasis.

Minimera risken för gula naglar genom att:

 • Byta strumpor ofta för att undvika både fot- och nagelsvamp.
 • Använd skor i offentliga utrymmen, som i badhus eller omklädningsrum. Detta minskar risken för fotsvamp generellt.
 • Om du målar naglarna hemma ska du alltid använda ett baslack.
 • Om du besöker en nagelsalong ska du välja en salong som steriliserar sina verktyg mellan varje kund.

3. Huden runt naglarna är svullen och röd

Paronyki är en infektion i nagelbädden. Huden kan bli svullen, röd, öm och blåsor kan bildas. Infektionen sitter inte i nageln, men nageln kan vara orsaken till det.

Om det uppstår ett litet sår vid nageln kan bakterier eller svampar tränga in och orsaka nagelbandsinfektion. Det finns olika orsaker till det här, bland annat om du har bitit eller rivit i nagelbandet, klippt nageln på fel sätt, gjort manikyr, har inväxta naglar eller tvättar händerna ofta.

Paronyki är något som kan drabba alla och det läker av sig själv med egenvårdsbehandling, men i vissa fall krävs medicinsk hjälp.

4. Längsgående fåror och åsar

Djupa fåror eller linjer som löper horisontellt över nageln kan vara ett tecken på att naglarna växer långsamt eller inte alls. Det kan orsakas av en mindre skada mot nagelbädden eller av en sjukdom. Linjerna kallas Beaus linjer på fackspråk.

– Möjliga orsaker kan vara Raynauds sjukdom, diabetes eller njursvikt, säger Roshaan.

5. Gropar i nageln

Små gropar och bucklor i nagelns yta, som liknar hack, kan ha olika orsaker.
– Även om gropbildning kan inträffa av olika skäl är den ofta förknippad med psoriasis, ett hudtillstånd som orsakar röda, torra, fjällande fläckar i ansiktet, på armbågar, knän och andra delar av kroppen, förklarar Roshaan. Vid ett tillstånd som kallas fingerborgsnaglar, Onychia punctata, sitter psoriasisen i nagelanlaget.

Andra symptom relaterade till psoriasis är:

 • Missfärgning av nageln.
 • Förtjockning av nageln.
 • Nageln lossnar från fingrar eller tår.

6. Nageln lossnar från nagelbädden

Om nageln lossnar från nagelbädden rör det sig ofta om ett så kallat trauma mot nageln, exempelvis att nageln har klämts och sedan lossnar.

En annan orsak kan vara svampinfektion, kallas även onykolys, och är en vanlig nagelsjukdom där nageln ibland kan lossna från nagelbädden. Ofta helt smärtfritt.

Om naglarna lossar rekommenderar Roshaan att du:

 • Klipper av den del som har lossnat.
 • Undviker eventuella irriterande ämnen som nagellack.
 • Använder tejp för att fästa nageln.

7. Brun eller svart rand/fläck på nageln

En mörkbrun eller svart rand eller fläck ska alltid undersökas av vården. Om du hittar nya fläckar på naglarna ska du kontakta en läkare så fort du kan.

– Det är ovanligt, men en svart strimma under nageln kan bero på nagelns melanom och vara en typ av hudcancer. Den mörka randen kan bli bredare över tid och spridas in i nagelbandet, och nageln kan bli öm eller börja blöda, säger Roshaan.

En mörk rand längs nageln kan även bero på pigmentering av naglarna, känd som melanonychia. Detta är vanligare hos personer med mörkare hudtoner.

En mindre blödning kan också orsaka mörka linjer längs nageln. Randen kan uppstå efter en skada när blodkärl under nageln skadas och brister.

8. Sköra och spröda naglar

Spröda och kluvna naglar är ett vanligt problem som kan drabba alla. Du kan ha mjuka, torra eller tunna naglar som lätt går sönder och delar sig.

Detta kan vara ett tecken på åldrande men kan också orsakas av långvarig exponering för kemikalier som nagellack. Andra faktorer som kan orsaka sköra naglar är anemi (blodbrist), vitaminbrist och ibland problem med sköldkörteln.

Hur håller jag naglarna friska?

1. Håll naglarna rena och vältrimmade: Försök att inte bita eller riva i naglarna, nagelbanden eller huden runt naglarna.

2. Använd handskar: Skydda dina naglar om du använder rengöringsprodukter regelbundet, bor i kallt klimat eller tvättar och blöter händerna ofta.

3. Ät hälsosamt: Satsa på proteinrika livsmedel som fisk, kött, baljväxter och nötter. Om du äter en varierad kost behöver du inte kosttillskott – men personer med svaga naglar kan behöva ett tillskott som innehåller biotin, B-vitaminer, zink och kiseldioxid.

4. Var försiktig med manikyr: Använd acetonfri nagellacksborttagning och undvik att trycka tillbaka nagelbanden. Det kan leda till att huden runt nagelbädden går sönder och orsaka infektioner.

När bör jag boka tid hos en läkare?

Det är alltid en bra idé att boka tid med en läkare om:

 • Dina naglar har ändrat färg eller form, har ramlat av eller på annat sätt ser annorlunda ut och du vet inte varför.
 • Huden runt naglarna är röd, svullen, öm och varm.

Så kan Kry hjälpa till

Nagelbesvär behandlas inte av sjukvården utan brukar gå över av sig själv inom någon vecka. Om dina besvär inte går över, eller om de förvärras, kan du vända dig till Kry. Vi gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt bli hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Sök vård

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

purple-illustration-person-hugging-itself
Allmänt om din hälsa – 5 nov. 2023

Stressa mindre i jul – psykologens verktygslåda

Vår psykolog berättar hur du kan minska stressen inför jul och bygga upp din motståndskraft mot stress. Hon förklarar även när det är dags att söka professionell hjälp.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.