COVID-19

Bakgrund och fakta om coronavirus

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Annette Alaeus, specialist i infektionsmedicin
I december 2019 identifierade smittskyddsmyndigheten i Kina ett nytt coronavirus. Det har fått namnet SARS-CoV-2 och kan ge sjukdomen covid-19, vilket står för coronavirus disease 2019.

Trygg vård för hela familjen

Sök vård

Det första fallet upptäcktes i Kina

Det nya coronaviruset upptäcktes i staden Wuhan som ligger i Hubeiprovinsen i centrala Kina. Smittan spreds sedan från provinsen Hubei till andra provinser i Fastlandskina och vidare till ett stort antal länder i resten av världen. Antalet nya fall av insjuknade personer i Kina har minskat.

Det här är coronavirus

Coronavirus är en familj av olika virus. Namnet kommer från att viruset ser kronliknande ut i ett förstorat tillstånd. Det finns ett flertal olika coronavirus ‒ de flesta kan ses hos olika djurarter. Några få typer av coronavirus kan smitta mellan djur och människor. Totalt finns sju typer av coronavirus som kan drabba människor. De flesta ger enklare förkylning. Det senast upptäckta coronaviruset SARS-CoV-2 kan ge mer allvarliga andningsbesvär. SARS står för Severe Acute Respiratory Syndrome vilket översätts till svår akut respiratorisk sjukdom (lungsjukdom).

Tidigare allvarliga coronavirus

Två andra coronavirus har tidigare fått stor spridning och gett mer allvarliga sjukdomsbesvär. Det ena var det som gav sjukdomen SARS under 2003-2004. Det upptäcktes först i Kina och spred sig sedan vidare via resande personer till andra länder. Totalt insjuknade cirka 8000 personer, varav 750 dog. Det andra var MERS-Coronavirus, som upptäcktes på den arabiska halvön 2012 och fortfarande har nya fall. Alla de personer som insjuknat i MERS har haft en nära koppling till smittfall i länderna runt Arabiska halvön. Fram till 2016 har 1700 fall bekräftats, varav 600 dödsfall.

Hur stor är risken att bli smittad av covid-19 i Sverige?

Risken för att coronaviruset sprids i Sverige är mycket hög, vi har en allmän smittspridning i landet. Alla personer som har symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, ska stanna hemma för att minimera smittspridning.

Utlandsresor och coronaviruset

Reserestriktioner har präglat våren och försommaren. I takt med att smittspridningen förändras öppnas många gränser upp. Information om vilka länder som går att resa till finner du på Utrikesdepartementet (UD).

Våren och sommarens påverkan på smittorisken

Då coronaviruset överförs genom droppsmitta finns teorier om att smittorisken kan förändras i samband med att temperaturen stiger. Med värme och mer fukt skulle dropparna med virus kunna falla till marken snabbare. Andra säsongberoende infektioner försvinner under vårkanten för att dyka upp igen under vinterhalvåret. Om det gäller det nya coronaviruset är fortfarande oklart.

Så kan Kry hjälpa till

Undrar du om du behöver söka vård? Vi ger dig vägledning.

Läs mer om coronaviruset

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

illustration-coronavirus-partiklar
Covid-19 – 6 apr. 2022

Då bör du söka vård för covid-19

Undrar du om du behöver du söka vård? Vi hjälper dig. Snabbt, smidigt i vår app eller på någon av våra vårdcentraler – Kry

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.