Kry-logo
Ladda ned
Korsallergier vid pollenallergi – här är maten du kan reagera på

Korsallergier vid pollenallergi – här är maten du kan reagera på

Senast uppdaterad:
fre 18 juni 2021
Visste du att du kan vara känslig mot vissa typer av livsmedel om du lider av pollenallergi? Vi reder ut hur det hänger ihop och listar de födoämnen du kan reagera på.

Nämner vi matallergi tänker de flesta antingen på livsmedel som kan trigga problem med mage och tarm eller orsaka livshotande allergiska reaktioner. Men det finns också något som kallas oralt allergisyndrom (OAS). Det innebär att pollenallergiker får allergiska reaktioner i munnen när de äter viss typ mat.

Pollenallergi uppstår när kroppen reagerar på ämnen i luften under vår och tidig sommar, vanligtvis växtpollen. Den här allergiska reaktionen innebär att immuncellerna frigör histamin, som ökar blodflödet och därmed rekrytering av flera immunceller som orsakar inflammation. Då uppstår symptom som kliande näsa och hals, rinnande ögon och nysningar. Ibland får du pollen i luftvägarna och det kan innebära att du får svårt att andas.

Vad är oralt allergisyndrom?

Vissa personer som lider av pollenallergi kan även reagera på vissa typer av frukt, grönsaker och nötter. Reaktionen kallas oralt allergisyndrom (OAS) och utvecklas vanligtvis under senare delen av barndomen och i tonåren. Det innebär att pollenallergiker får allergiska reaktioner i munnen när de äter viss typ av mat. Symptomen uppstår på grund av att en del proteiner i pollen har liknande struktur som proteinerna i dessa livsmedel.

Symptomen kan bland annat innebära svullnad, rodnad och klåda i munhålan och uppkommer inom minuter från intag av födoämnet. Det kan även ge mag-tarm besvär. Sällan är OAS orsaken till anafylaxi med livshotande konsekvenser, men det kan förekomma. Om du skulle få svårt att andas efter att ha ätit något ska du ringa 112 omgående.

Vilka korsallergier är vanliga vid pollenallergi?

Forskare har sett följande samband mellan mat och pollenallergi (kallas ibland ”korsallergi") som kan leda till OAS-symptom:

  • Om du är allergisk mot björkpollen kanske du inte tål äpplen, bananer, mandlar, morötter, selleri, hasselnötter, kiwi, persikor, päron eller plommon.
  • Om du är allergisk mot gräspollen kanske du är känslig mot selleri, meloner, apelsiner, persikor och tomater.
  • Om du är allergisk mot ambrosiapollen kanske du inte kan äta bananer, gurka, meloner, solrosfrön eller zucchini.

Kan en kost med låg histaminhalt hjälpa?

Förutom att du bör känna till att det finns livsmedel som triggar OAS-symptom, föreslår vissa experter att du äter en kost som innehåller låga mängder histamin. Det finns få forskningsresultat som kan påvisa effekten, men det finns pollenallergiker som säger sig få minskade symptom genom att äta en kost med låg histaminhalt.

Kontakta en dietist innan du börjar ändra din kost så att du kan få råd om vilka livsmedel som passar just dig.

Få hjälp med pollenallergi

I vår app kan du följa de aktuella pollennivåerna där du bor. Du kan även se prognoserna för de kommande dagarna. Behöver du läkemedel mot din pollenallergi kan du enkelt förnya dina recept – direkt i mobilen.
Öppna i appen
Granskare:

Johan Flodin

leg. Läkare

Senast uppdaterad:

Fler artiklar