Prosit! Vi hjälper dig med råd och receptförnyelse vid pollenallergi. Boka pollenmöte

POLLEN

Experten svarar: Därför får du pollenallergi

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry
Näsan rinner, ögonen kliar och energin är låg. Det är ingen tvekan om att pollensäsongen är här. Men varför får vissa pollenallergi? Och vad kan du göra för att lindra symptomen? Vi har pratat med vår astma- och allergiexpert som reder ut alla frågetecken.

Trygg vård för hela familjen

Boka pollenmöte

Våren – vilken härlig tid! Eller är den verkligen det? Alla som lider av pollenallergi kan nog relatera till känslan av att både älska och avsky den här årstiden.

Det enda som kanske kan vara en tröst när du går runt och snörvlar är att många andra befinner sig i samma sits. I Sverige är var femte person pollenallergisk. En siffra som ökade under 90-talet men som nu har stabiliserats.

– Det är svårt att säga varför fler har pollenallergi idag än förr. Men antagligen har det att göra med hur vi lever och bor. Exempelvis har barn som är uppväxta på en bondgård på landet generellt mindre allergier än de som är uppväxta i städer, säger Björn Stridh, specialist inom allmänmedicin på Kry, och fortsätter:
– Får du i dig mycket mikroorganismer via magen som liten har immunförsvaret något att jobba med. Om immunförsvaret har för lite att göra hittar det på något annat, vilket kan leda till allergi.

Bildar allergiantikroppar

Generna är också en viktig faktor för om du kommer att utveckla en allergi eller inte. Om du har en förälder som är allergisk ökar risken för att du själv ska få en allergi. Den risken är ännu större om båda föräldrarna är allergiska.

– De som har allergier har en viss benägenhet för att bilda allergiantikroppar mot vissa ämnen, exempelvis pollen. Det innebär att kroppen överreagerar mot något som den egentligen inte ska reagera på, förklarar Björn.

Lindra symptomen

De vanligaste symptomen vid pollenallergi är kliande ögon, rinnsnuva, nysningar och trötthet. Du kan också ha hosta och klåda i halsen.
– De flesta har relativt lindriga symptom och blir ofta hjälpta av receptfri medicin med antihistamin, nässpray och ögondroppar som finns på apoteket.

Du kan också minska dina pollenbesvär genom att exempelvis se till att inte vädra mitt på dagen då pollenhalterna är som högst. För att undvika att få med sig pollen i sängen är det också bra att tvätta håret innan läggdags om du vistats utomhus.

Här kan du få mer information om pollen och hur vi kan hjälpa till.

Dags att söka vård

Om allergin gör att du inte orkar med arbetet eller skolan tycker Björn att det är dags att söka sig till en läkare.
– Om de receptfria medicinerna inte hjälper ska du kontakta vården. Det vi kan göra är att se till att du har rätt mediciner med rätt dos. Om du har stora besvär trots behandling med dessa mediciner kan du få en allergivaccination i tablettform mot björk- och gräspollen.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp vid pollenallergi. En sjuksköterska eller läkare gör en individuell bedömning baserat på dina symptom och det som framkommer under vårdmötet. Du kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad eller remitterad till vidare vård.

Boka pollenmöte

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Fler artiklar

Pollen – 26 apr. 2023

Covid-19, förkylning, pollenallergi och astma ‒ en jämförelse

Symptomen vid pollenallergi och covid-19 kan likna varandra. Läs mer hos Kry om du känner dig osäker på hur du ska tolka dina symptom.

Läs mer

Anmäl dig till Krys nyhetsbrev

Våra nyhetsbrev innehåller livsstilsartiklar, hälsosamma råd och aktuell information.