Värmeutslag hos barn

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Medicinskt granskad

Värmeutslag är ett vanligt och helt ofarligt tillstånd hos såväl spädbarn som äldre barn. De kan se ut som prickar, knottror eller små blåsor som kliar eller sticker i huden. Hudreaktionen brukar försvinna av sig själv inom några dagar. Läkningen går fortare om du håller barnets hud sval och torr. Vid kraftig klåda kan barnet behöva behandling med läkemedel.

Tecken på värmeutslag hos barn

Värmeutslag kliar ofta, men påverkar inte allmäntillståndet. Det händer däremot att utslagen uppstår i samband med feber hos barn.

Det finns olika sorters värmeutslag hos barn och därför kan utseendet variera. Den vanligaste typen kallas miliaria rubra. Det är en sorts värmeplitor hos barn som ser ut som hudfärgade eller rodnade små knottror i huden. Det finns även en mildare form som heter miliaria crystalina – de är särskilt vanliga hos en nyfödd bebis. Den typen av värmeslag ger symptom i form av mycket små, ytliga och genomskinliga blåsor som spricker lätt. Värme kan utöver utslag och sköra blåsor i mer ovanliga fall ge små varfyllda bölder hos vissa barn. Då kan huden fjälla lite i samband med läkningen.

Värmeutslag hos en bebis eller något äldre barn uppstår oftast i barnets ansikte, men det är även vanligt att få utslag i nacken, på ryggen, axlarna eller bröstet. Lite äldre barn brukar få värmeutslag i hudveck och om kläder skaver mot huden. Värmeutslag i pannan eller exempelvis på mage eller ben förekommer hos barn i alla åldrar som vistas i stark sol. 

Vissa typer av värmeutslag försvinner inom några timmar, till exempel när du klär av en baby som har haft för varma kläder på sig. Andra gånger kan det dröja några dagar innan hudreaktionen försvinner helt. 

Vanliga symptom vid värmeutslag hos barn

 • upphöjda utslag eller knölar, hudfärgade eller ljusröda

 • prickar eller mycket små blåsor

 • ofta klåda

 • små varbölder

 • ibland stickningar i huden

 • fjällande hud under läkningen. 

Barn kan i mer ovanliga fall få värmeutslag med symptom som illamående, yrsel, feber och hjärtklappning. Det beror som regel på minskad svettproduktion och uttorkning. 

Andra besvär med liknande symptom hos barn

Spädbarn får ofta små utslag på kroppen. Det kan vara reaktioner på mat och dryck eller små hormonplitor. Nässelutslag hos barn kan likna värmeutslag. De brukar komma plötsligt och kan bero på exempelvis födoämnesallergi eller vara en reaktion på läkemedel, kyla eller värme. Nässelutslag är också vanligt hos barn i samband med en förkylning

Atopiskt eksem kännetecknas av torr hud med kliande utslag. Besvären är särskilt vanliga i knäveck och armveck hos små barn, därför kallas eksemet ofta för böjveckseksem. Atopiskt eksem förekommer även hos äldre barn – då syns utslagen oftare i ansiktet, på halsen, händer eller fötter. Blöjeksem eller blöjutslag är vanliga barneksem som ofta beror på fukt i blöjan. Soleksem kan ibland vara svåra att skilja från värmeutslag – de brukar finnas kvar längre och kan orsaka en brännande känsla i huden. 

Virusutslag hos barn kan också likna värmeutslag – det gäller såväl vattkoppor som tredagarsfeber, höstblåsor och femte sjukan. Vissa bakterieinfektioner kan orsaka tillfälliga hudreaktioner, exempelvis svinkoppor och scharlakansfeber. Skabb och svampinfektioner som ringorm är andra vanliga förklaringar till utslag hos barn

Värmeutslag kan även likna en hudreaktion som kallas keratosis pilaris – den ger små knottror i huden som påminner om kraftig gåshud.

Varför får barn värmeutslag?

Värmeutslag på barn orsakas oftast av omogna eller tillfälligt blockerade svettkanaler – när barnets svett inte kan tränga igenom huden uppstår en hudreaktion i form av utslag och ibland inflammation. Besvären är allra vanligast hos spädbarn som utsätts för värme och fukt eftersom de ännu inte har utvecklade svettkörtlar.

Äldre barn och tonåringar får oftare värmeutslag under en värmebölja eller i samband med utlandsvistelse i tropiskt eller subtropiskt klimat. Stark sol på våra egna breddgrader kan också orsaka utslag.

Faktorer som kan ha kopplingar till värmeutslag hos barn:

 • omogna svettkanaler hos spädbarn

 • varma och fuktiga miljöer

 • feber

 • fysisk aktivitet

 • blöja eller varma, åtsittande kläder. 

Krävs det behandling för barn med värmeutslag?

Värmeutslag hos barn brukar inte kräva någon behandling. Hos en bebis som är för varmt klädd brukar besvären försvinna när du klär av barnet. Om utslagen beror på ett varmt och fuktigt klimat brukar hudreaktionen försvinna när barnet flyttas till en torrare och svalare miljö. Receptfria läkemedel kan lindra symptomen vid klåda. 

Vad kan jag göra som förälder?

Du kan lindra värmeutslag hos ditt barn genom att försöka hålla barnets hud torr och sval. 

Enkla förebyggande åtgärder:

 • försök att få barnet att leka och vistas i skuggan när det är sommar och stark sol

 • välj gärna tunna kläder i luftiga naturmaterial

 • skydda barnets huvud mot solen med hjälp av en keps eller solhatt

 • försök att hålla sovrummet mörkt och svalt.

En sval dusch eller ett svalkande bad ger ofta lindring och kan göra att barnets utslag försvinner fortare. Du kan också badda barnets hud med fuktiga, svala tvättlappar eller kylbalsam. Du kan även smörja värmeutslag hos en bebis eller äldre barn med vanlig mjukgörande salva som du förvarar i kylen.

Vid svår klåda kan det finnas anledning att behandla värmeutslag hos ditt barn lokalt på huden, exempelvis med receptfri salva som innehåller kortison. Rådgör gärna med apotekspersonalen. 

När bör jag söka vård för mitt barn?

Sök vård om ditt barn

 • får utslag som är lika tydliga efter några dagar

 • hudreaktionen blir värre

 • huden på eller intill utslagen blir varm, röd och svullen eller fylls av var. 

Sök vård akut om ditt barn

 • får utslag med smärta, svullnad, rodnad och värmeökning

 • får värmeutslag i kombination med feber eller frossa

 • får utslag med nedsatt allmäntillstånd

 • får hudutslag och är stel i nacken.

Så kan Kry hjälpa till

Du kan vända dig till oss på Kry för att få råd och hjälp om du har ett barn eller spädbarn med misstänkta värmeutslag. Vi gör en individuell bedömning baserat på barnets symptom och den information som framkommer under vårdmötet. Barnet kan därefter bli ordinerad behandling alternativt hänvisad till vidare vård. 

Tänk på att barnet behöver närvara under vårdmötet. För att kunna boka ett barnmöte måste du vara vårdnadshavare till barnet.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Vanliga frågor om värmeutslag hos barn

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Nässelutslag Utslag hos barn KlådaSvampinfektionerAllergiEksem