Gravid vecka 1

Senast uppdaterad:

Granskad av:

Elisabeth Rosén

, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Medicinskt granskad

Barnmorskans tips

Den här veckan har du mens.

Ägget

Ägget är just nu i sin äggblåsa i äggstocken.

Din kropp

Mensen är kroppens sätt att göra sig av med en slemhinna som den inte behöver. Under menscykeln växer slemhinnan i livmodern för att kunna ta hand om ett befruktat ägg. Om ägget däremot inte blir befruktat så skrumpnar det. Då sjunker nivån av gulkroppshormon i kroppen. Det leder till att livmoderslemhinnan stöts ut som mens.

När man beräknar hur långt gången en graviditet är, utgår man från den senaste mensens första dag. Detta innebär alltså att du inte är gravid ännu, fast det heter graviditetsvecka 1.

Egenvårdsråd

Har du mycket mensvärk? Många blir hjälpta av antiinflammatoriska läkemedel som innehåller ibuprofen och naproxen. Om du inte kan använda sådana läkemedel kan du testa läkemedel med paracetamol.

Det kan vara skönt att använda värme som smärtlindring, till exempel med en varmvattenflaska eller vetekudde. Det kan också lindra smärtan att träna eller gå en promenad om du klarar av det trots mensvärken.

Tips för dig som försöker bli gravid

  • Det är bra att börja ta extra folsyra redan innan du blir gravid. Folsyra minskar risken för ryggmärgsbråck. Folsyra finns både som kosttillskott och i olika livsmedel som baljväxter, fullkornsprodukter och gröna bladväxter.

  • Omega 3 har en positiv inverkan på fertiliteten. Tänk på att försöka få i dig tillräckligt av det. Omega 3 finns bland annat i rapsolja, linfrö och valnötter.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Elisabeth Rosén, legitimerad läkare, specialisttjänstgöring inom gynekologi och obstetrik

Relaterat:

Gravid vecka 2 Gravid vecka 3

Relaterade artiklar

Fertilitet och graviditet – 14 okt. 2020

Resan mot att bli gravid – om svårigheter och alternativa metoder

För vissa tar det lång tid att bli gravid, och andra kan inte bli gravida på naturlig väg. Men som tur är finns det hjälp att få.

Läs mer