Ont i skelettet

Fråga: Jag har ont i armar och ben, mest på natten. Kan man ha värk i själva skelettet? Det gör framför allt ont i ena benet och jag oroar mig för cancer.

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Om du har värk i skelett och leder kan det bero på flera saker. Det kan vara svårt att avgöra varifrån värken kommer. Ofta handlar det om överansträngning eller att du exempelvis arbetat eller sovit i en oergonomisk position.

Det är vanligt att få värk i armar och ben i alla åldrar, både på natten och dagen. Det kan bero på inflammationer i senfästen och muskler. Växtvärk är ett verkligt problem för många barn, men går över efterhand. Som vuxen kan värk i benen och ibland armarna kännas lite liknande – som “myrkrypningar” på natten eller diffus värk. I vissa fall rör det sig om brist på vitaminer och mineraler.

Andra tänkbara förklaringar

Frakturer eller muskel- och ledbandsskador kan orsaka smärta. Ledvärk är ofta ett av flera symptom vid reumatiska sjukdomar. Åldersrelaterade förändringar i skelettet orsakar ibland smärtor vid artros. Hormonbrist kan också förklara besvären, bland annat under klimakteriet.

I mer ovanliga fall kan det handla om en inflammation i skelettet eller problem med blodcirkulationen, exempelvis vid blodpropp. Skelettsmärta kan ibland förekomma i samband med spridda cancersjukdomar, som ofta redan är under behandling.

Då bör du söka vård

Om du inte ser någon tydlig orsak till värken bör du kontakta sjukvården – särskilt om du tidigare behandlats för cancer. Får du akuta smärtor ska du vända dig till en akutmottagning.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Ledgångsreumatism (RA)