Ont i skelettet

Fråga: Jag har ont i armar och ben, mest på natten. Kan man ha värk i själva skelettet? Det gör framför allt ont i ena benet och jag oroar mig för cancer.

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Om du har värk i skelett och leder kan det bero på flera saker. Det kan vara svårt att avgöra varifrån värken kommer. Ofta handlar det om överansträngning eller att du exempelvis arbetat eller sovit i en oergonomisk position.

Det är vanligt att få värk i armar och ben i alla åldrar, både på natten och dagen. Det kan bero på inflammationer i senfästen och muskler. Växtvärk är ett verkligt problem för många barn, men går över efterhand. Som vuxen kan värk i benen och ibland armarna kännas lite liknande – som “myrkrypningar” på natten eller diffus värk. I vissa fall rör det sig om brist på vitaminer och mineraler.

Andra tänkbara förklaringar

Frakturer eller muskel- och ledbandsskador kan orsaka smärta. Ledvärk är ofta ett av flera symptom vid reumatiska sjukdomar. Åldersrelaterade förändringar i skelettet orsakar ibland smärtor vid artros. Hormonbrist kan också förklara besvären, bland annat under klimakteriet.

I mer ovanliga fall kan det handla om en inflammation i skelettet eller problem med blodcirkulationen, exempelvis vid blodpropp. Skelettsmärta kan ibland förekomma i samband med spridda cancersjukdomar, som ofta redan är under behandling.

Då bör du söka vård

Om du inte ser någon tydlig orsak till värken bör du kontakta sjukvården – särskilt om du tidigare behandlats för cancer. Får du akuta smärtor ska du vända dig till en akutmottagning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Ledgångsreumatism (RA)