Ont i tandköttet

Fråga: Jag har ont i tandköttet och på insidan av munnen. Det känns irriterat och ömt i tandköttet. Jag kan också se blåsor och att det är rött och svullet. Kan det vara inflammerat eller infekterat?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Värk i tandköttet kan vara ett vanligt tillstånd hos många individer och är oftast helt ofarligt. En vanlig orsak är inflammation i tandköttet, så kallad gingivit. Symptomen kan vara ett inflammerat och svullet tandkött som gör ont vid tandborstning. Du kan också uppleva dålig andedräkt. Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är dålig munhygien. Ibland kan detta tillstånd vara vanligare hos individer med andra bakomliggande sjukdomar såsom diabetes. Oftast räcker det med god munhygien för att lindra dina symptom.

Andra tänkbara förklaringar

Vid ett första utbrott av herpes simplex-infektion i munnen, så kallat munsår, kan du få blåsor och sår i tandköttet samt på insidan av kinden. Du kan också få ett svullet och inflammerat tandkött, halsont och feber. Herpes orsakas av ett virus och smittar via direktkontakt via exempelvis pussar.

Höstblåsor kan i början av förloppet ge feber och halsont. Sedan uppstår ömmande och kliande utslag som liknar blåsor. Blåsorna kan dyka upp på bland annat händer, fötter men även i munnen såsom tandköttet, insidan av kinderna samt på tungan. Det är vanligast hos barn men kan även drabba vuxna.

Oral lichen planus kan orsaka antingen vitaktiga ränder eller sår som uppstår i tandköttet, på tungan eller i gommen. Du kan uppleva att det svider eller bränner i bland annat tandköttet när du äter kryddstark eller varm mat.

Ibland kan smärta, svullnad och sår i tandköttet och munhålan bero på allvarligare sjukdom.

Då bör du söka vård

Om du får ihållande eller återkommande besvär med blåsor i munnen bör du söka vård. Sök vård akut om du får blåsor i tandköttet tillsammans med smärta, hög feber och påverkat allmäntillstånd.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Relaterat:

Höstblåsor