Ladda ned Ladda ned

Knuta i ändtarmen

Allmänt

Knuta i ändtarmen är inget ovanligt besvär och förekommer med eller utan smärta, med eller utan blödning. Det är vanligt hos både kvinnor och män och är oftast ofarligt.

Symptom

Knuta i ändtarmen är vanligtvis ett symptom på hemorrojder. Något som är väldigt vanligt och som uppstår lätt. Vanliga symptom vid hemorrojder är att det kan göra ont vid toalettbesök, att det kan blöda måttligt från ändtarmen, att det kliar och svider runt ändtarmsöppningen och att det kan uppstå läckage. Hemorrojder kan kännas både innanför och utanför ändtarmsöppningen, i form av en knuta eller en liten kula. Det kan upplevas som om att man inte tömt tarmen helt eller att toalettbesöket inte är över på grund av att något upplevs vara kvar i ändtarmen.

Orsaker

Orsaker till att man får en knuta i ändtarmen är vanligtvis hemorrojder som vanligtvis uppstår vid förstoppning, graviditet och/eller barnafödsel. I ändtarmen finns något som kallas för analkuddar som består av bindväv och blodkärl. Om blodflödet inte transporteras bort som det ska kan analkuddarna fyllas med blod och det bildar en hemorrojd. Det finns flera teorier kring varför blodflödet störs och man vet inte helt säkert varför detta uppstår. Gravida kvinnor har mer blod i kroppen och har ett högre tryck mot ändtarmen, varför det är mycket vanligt med hemorrojder vid graviditet.

Behandling

Om en knuta uppstått i ändtarmen på grund av hemorrojder och om de är små och inte ger allt för stora besvär brukar behandlingen oftast vara ett receptfritt alternativ och självbehandling. Läkemedlen är till för att dämpa svullnad samt lindra klåda och smärta. I vissa fall kan receptbelagda läkemedel behövas. Om dina besvär uppstått till följd av förstoppning kan besvären lindras genom att öka intaget av fibrer i kosten. Om besvären är allt för stora kan ett kirurgiskt ingrepp behövas.

När du bör söka vård

Du bör söka vård för knuta i ändtarmen om du blöder från ändtarmen. Det är viktigt att fastställa att blödningen beror på hemorrojder och inte något annat. Du bör också söka vård om du har svåra smärtor, om avföring läcker ut, om du har långvarig klåda eller om dina symptom förvärras.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma en knuta i ändtarmen krävs det en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.

Ladda ned appen redan idag