Kry-logo
Ladda ned

Kondylom

Upptäcker du vårtor i underlivet kan du ha fått kondylom. Det är en vanlig könssjukdom som inte är farlig. Tycker du att det är jobbigt med vårtorna finns det olika behandlingar som gör att de försvinner. Annars läker de av sig själva – men det kan i vissa fall ta flera år. På Kry kan du få hjälp vid kondylom.

Symptom på kondylom

Det är inte alla som får symptom vid kondylom. Får du symptom kommer de ungefär en till sex månader efter det att du blivit smittad. Men det kan också ta flera år.

Symptom på kondylom är vårtor. Vårtorna är antingen spetsiga eller runda och de är ofta rosa eller hudfärgade. Olika personer får olika många vårtor. Vissa får bara några enstak, andra får många. Hur stora vårtorna är varierar också. Vissa är väldigt små, andra större. Stora vårtor kan blöda och göra ont. Ibland kan du också känna att de smärtar när du kissar eller har sex. Det kan även klia och svida i underlivet.

Kvinnor får ofta vårtor i slidan, runt slidöppningen samt på livmoderhalsen. Män får vanligen vårtor på förhuden eller penisskaftet. Både kvinnor och män kan också få besvär i urinröret, ändtarmen och runt ändtarmsöppningen.

Orsak till kondylom

Kondylom orsakas av ett virus som heter humant papillomvirus. Viruset smittar vid sex eller när du rör vid kondylomvårtor. Du kan ha kvar viruset i kroppen trots att vårtorna är borta.

Vad du själv kan göra

Det är svårt att undvika kondylom eftersom vårtorna kan sitta på flera ställen och en person kan bära på viruset utan att veta om det. Men använd gärna kondom, även om det inte ger ett fullständigt skydd mot sjukdomen.

I dag ingår vaccination mot kondylom i det allmänna vaccinationsprogrammet. Flickor som är födda 1993 eller senare erbjuds kostnadsfri HPV-vaccination.

Behandling

Vårtorna försvinner ofta av sig själva utan behandling, men det kan ta lång tid. Eftersom kondylom är en virusinfektion finns ingen behandling mot själva viruset. Däremot går det att behandla vårtorna så att de försvinner. Du kan pensla dem med ett läkemedel. Envisa eller stora vårtor kan brännas, frysas eller opereras bort. Fråga din läkare om vilken behandling som passar dig bäst.

Då bör du söka vård

Om du tror att du har kondylom och vill ha hjälp att få bort vårtorna.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning

  • Individuell bedömning och recept vid behov.

Innehållet ovan har granskats av:

Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry

Senast uppdaterad:

Relaterade artiklar