Kry-logo
Ladda ned
Ont i korsryggen

Ont i korsryggen

Har du fått ont i korsryggen? Du är inte ensam. Det är vanligt förekommande med ont i ryggen och det är sällan någon allvarlig sjukdom som är orsaken. Läs mer här och få goda råd och kloka tips.

Symptom

När du har ont i korsryggen kan det kännas på olika sätt. Du har kanske en molande värk som inte vill gå över eller har du drabbats av en kraftig skarp smärta? Kanske har du en brännande, stickande eller ömmande känsla? Oavsett vilket är det inte helt ovanligt att vi alla vid något tillfälle drabbas av någon form av ont i ryggen. Vanligast är det att vi får ont i nedre delen av ryggen, alltså korsryggen eller ländryggen men det är väldigt ovanligt att det är någon allvarlig sjukdom som är orsaken.

Orsaker

Att ha ont i korsryggen kan ha många olika orsaker. En vanlig orsak är muskelkramp, fibromyalgi eller slitningar i ligament och muskler som stödjer ryggen. Andra anledningar kan vara spruckna diskar eller diskbråck, spinal stenos och även hur din ryggrad är formad. Benskörhet kan också orsaka ryggont i form av små frakturer och du kan även ha någon infektion i ryggraden. Du kan också få ont på grund av njursten eller njurinfektion, graviditetsrelaterade problem, artrit och testikeltorsion. Det finns även andra medicinska tillstånd som kan vara orsak till din smärta.

Behandling

Ofta förbättras ditt ont i korsryggen av sig själv inom någon vecka för att försvinna helt inom några veckors tid. Viktigt är att lyssna på din kropp och genom att tidigt vidta rätt åtgärder kan du snabbt bli bättre. Till en början kan smärtstillande läkemedel hjälpa. Efter ett par dagars vila kan du så smått börja med lagom motion och om det fungerar bra kan du snart motionera som vanligt igen. Var dock försiktig med onödiga vridningar av ryggen och även tunga lyft.

Då bör du söka vård

Om du har ont i korsryggen med oförklarlig feber eller har svullnad och rodnad på ryggen bör du uppsöka vård. Har du ryggsmärtor efter ett fall eller ett hårt slag, svår smärta eller smärta som förvärras när du lagt dig på kvällen är det också klokt att ta kontakt med en läkare. Andra anledningar som gör att du bör uppsöka vård är om du har blod i urinen eller får en brännande känsla vid urinering. Har du fått inkontinens eller domningar/svaghet i lår, skinkor, bäcken eller ben ska du också ta kontakt med vården.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.