Ladda ned Ladda ned

Ont när man andas

Allmänt

Att ha ont när man andas kan bero på ett antal olika orsaker. Man kan känna att det sticker i bröstet eller smärtar när man tar djupare andetag, vilket kan göra det obehagligt att andas.

Symptom

Symptomen om man har ont när man andas kan vara en stickande känsla som sprider sig från ena lungan och över bröstet. Speciellt känns smärtan när man gör djupare inandningar och ibland kan det kännas som att det hugger till. Symptomen kan dyka upp närsomhelst och hålla i sig ett tag, för att sedan försvinna. Oftast upplevs inte smärtan som förlamande men kan vara irriterande eftersom man lätt kan komma in i en spiral av att andas mer ytligt för att inte få ont, vilket kan göra att man känner sig andfådd.

Orsaker

Att ha ont när man andas kan bero på flera olika orsaker. Det kan röra sig om allt från blodpropp, lungsäcksinflammation, hjärtsäcksinflammation, låsningar i bröstryggen och i revbenslederna till virus eller bakterier i lungorna, dålig arbetsergonomi eller andra orsaker. Det kan därför ha allvarliga konsekvenser så om du känner dig osäker är det därför bäst att söka vård.

Behandling

Om det rör sig om låsningar i bröstryggen och i revbenslederna kan en läkare rekommendera ett individuellt utformat träningsprogram för att motverka spänningar. Vid lungsäcksinflammation brukar kroppen läka ut av sig själv inom två veckor, och det brukar räcka med att ta receptfria smärtstillande tabletter för att det inte ska göra ont när man andas. Vid blodpropp krävs akutvård. Eftersom orsakerna kan variera mycket skiljer sig behandlingen också åt.

När du bör söka vård

Om du har ont när du andas kan du söka vård för att få klarhet i vad som orsakar smärtan. Detta också då orsakerna kan vara många och i vissa fall allvarliga. Om smärtan blir värre, du får hög feber, känner dig yr eller svimfärdig bör du alltid söka vård.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

I nuläget har vi på KRY svårt att hjälpa dig som besväras av smärta i samband med andning. Vi rekommenderar därför att du i första hand tar kontakt med en fysisk vårdgivare för utredning.