Ladda ned Ladda ned

Skäggbesvär

Det är lätt att huden under skägget kliar och drabbas av utslag. Men det är ofta enkelt att bli av med både klåda och utslag – och du kan göra mycket själv. På Kry kan du få hjälp vid hudproblem i skägg.

Symptom på skäggbesvär

När det kliar i skägget

Den vanligaste orsaken till klåda är torr hud. Huden under skägget blir lätt torr eftersom skäggväxten transporterar bort fukt. Du slipper enkelt klådan genom att smörja med fuktgivande krämer.

En annan orsak till att det kliar kan vara svamp. Svamp ger kliande utslag – och ibland vätskefyllda plitor som liknar akne. Du kan också se att huden fjällar. Tror du att du har svamp ska du kontakta sjukvården för att göra en svampodling och få rätt behandling.

När du får utslag i skägget

Hårstrån som växer inåt i huden – i stället för utåt – är ett vanligt men irriterande fenomen vid rakning. De hårstrån som växer åt fel håll syns som små röda kvisslor på huden. Kvisslorna kan både klia och göra ont. Du kan förhindra inåtväxande hårstrån genom att avlägsna döda hudceller med en peelingprodukt innan du rakar dig.

Dyker det upp små röda utslag som ser ut som finnar i skägget? Du kan lätt avgöra om det är akne eller inte. Växer det ett hårstrå i mitten av utslaget har du antagligen fått en hårsäcksinflammation. Inflammationen läker ofta ut av sig själv. Eftersom utslagen kan klia kan det vara skönt att veta att du kan kan påskynda läkningen. Det gör du genom att badda utslagen med bakteriedödande medel, som du hittar receptfritt på apotek.

Känner du att du har små blåsor på huden under skägget ska du försöka se efter om de är vätskefyllda. Ser du vätska kan du ha fått en bakterieinfektion som kallas för svinkoppor. Det kommer en honungsfärgad skorpa på blåsorna och de torkar ut efter ett tag. Om du misstänker att du har svinkoppor ska du söka vård för att få diagnos och rätt behandling.

När du har andra besvär

Ser det ut som du har mjäll i skägget? Du kan ha rätt. Mjälleksem kan också finnas i skägg. Försök med receptfria produkter först, till exempel mjällschampo. Fungerar de inte kan du kontakta sjukvården för att få hjälp.

Får du kala fläckar i skägget? Det kan handla om håravfall. Trist nog kan det inte bara drabba hårväxten på huvudet utan även skägget. Men det finns hjälp. En hudläkare kan avgöra varför du tappar hår och vilken behandling som kan vara aktuell.

Orsaker till skäggbesvär

Det finns många olika orsaker till hudbesvär i skägg. De kan till exempel vara torr hud, olika infektioner och ärftlighet, som vid håravfall.

Vad du själv kan göra

Se till att inte använda för starka rengöringsprodukter i ansiktet. De kan göra huden torr och fnasig och leda till irritation och klåda. Använd också mjukgörande krämer och håll rakhyvlar rena. Det kan lätt bli en vana att stryka över skägget när du tänker. Gör inte det. Du kan föra över bakterier från fingrarna till huden.

Då bör du söka vård

Sök vård om du har stora besvär eller om du har försökt behandla besvären själv utan att det hjälper.

Så kan Kry hjälpa till

  • Rådgivning
  • Individuell bedömning och recept vid behov

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Senast uppdaterad:
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin