Kry-logo
Ladda ned
Mjälleksem

Mjälleksem

Mjälleksem, även kallat skorv eller seborroiskt eksem gör att huden blir röd, kliar och fjällar. Fjällen är antingen – gula och feta – eller – vita och torra. Både barn och vuxna kan få mjälleksem. Hos barn kallas det då för skorv. På Kry kan du få hjälp vid mjälleksem.

Symptom på mjälleksem

Mjälleksem, seborroiskt eksem, ger rodnad hud som kliar, svider och fjällar. Fjällen är – gula och feta – eller – vita och torra.

Mjälleksem uppstår där det finns många talgkörtlar. Det är till exempel bakom öronen, i hudveck, i ögonbrynen och på ögonlocken samt på bålen – framför allt bröstet. I hårbotten börjar eksemet som mjäll och övergår sedan till hudutslag. Eksemet kan finnas fläckvis, men det kan också täcka hela hårbotten och ibland söka sig ner i pannan. Mjälleksem kan även finnas i skäggväxten.

Hos vuxna kan eksemet komma och gå under många år, men mattas sedan av. När du har mjälleksem märker du att det blir bättre på sommaren och sämre på vintern eller när du är stressad.

Barn och skorv

Det är vanligt att spädbarn får mjälleksem, men då kallas det för skorv eller mjölkskorv. Hårbotten blir röd och irriterad med gula feta fjäll eller flagor. Fjällen sitter fast ordentligt. För att lättare kunna kamma bort dem kan du försiktigt smörja in barnets huvud med babyolja som får verka över natten. Skorv försvinner ofta av sig själv efter några månader, men kan komma tillbaka efter puberteten.Skorv på barns huvud med ljus hudBild på mjälleksem/skorv på huvud ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Orsaker till mjälleksem

Det är inte känt varför vissa får mjälleksem. Men det kan bero på ärftlighet eller överkänslighet mot en hudsvamp, malassezia furfur, som finns på huden och i hårbotten.

Vad du själv kan göra

När mjälleksemet kliar eller svider kan du lindra besvären genom att använda luftiga kläder av bomull och vara ute i solen – glöm inte att använda solskydd.

Det finns även olika receptfria läkemedel som hjälper. Du hittar dem på apotek. Om mjälleksemet sitter i hårbotten kan du använda svampdödande schampo. Har du besvär på kroppen lindrar lotioner, som också är svampdödande, men även innehåller kortison. Fråga vilken produkt som passar dig bäst.

Behandling

Om de receptfria läkemedlen inte ger tillräcklig verkan finns det olika mediciner som ges av läkare efter individuell bedömning.

Då bör du söka vård

Sök vård vid svåra besvär – eller om de receptfria läkemedlen inte hjälper.

Så kan Kry hjälpa till

  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.
På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Joakim Röstlund

medicinskt ansvarig läkare

Kristina Bergstrand

specialist i allmänmedicin

Senast uppdaterad: