Vab-intyg

När ditt barn blir sjukt kan du behöva stanna hemma för vård av barn. Kry kan hjälpa dig med vab-intyg, antingen i appen eller på någon av våra vårdcentraler. Intygen kan utfärdas efter individuell bedömning. Vab-intyg och läkarbesök för barn är kostnadsfritt.

Få hjälp med vab-intyg

Så kan vi hjälpa till

För att inte gå miste om inkomst när du är hemma för vård av barn, kan du ansöka om ersättning via Försäkringskassan. Du kan vända dig till oss på Kry för att få hjälp med vab-intyg för ditt barn. Våra läkare och sjuksköterskor skriver oftast vab-intyg för barn under 12 år.

  • Intyg för barn under 12 år – i appen

    I Kry-appen kan intyg från dag 8, till och med dag 21 som längst, utfärdas för barn under 12 år. För sjukdag 1-7 krävs inget vab-intyg.
  • Intyg för barn över 12 på – på vårdcentralen

    För barn över 12 år kan intyg utfärdas från dag 1 vid svårare sjukdomstillstånd eller om barnet kräver mer hjälp än vanligt för dess ålder. Detta intyg kan skrivas från någon av våra fysiska vårdcentraler, men sker oftast från den enhet där ditt barn får sin behandling.

Så fungerar det

Du som är vårdnadshavare kan få hjälp med vab-intyg för ditt barn. Tänk på att barnet måste närvara vid mötet. Du är själv ansvarig för att skicka vab-intyget till Försäkringskassan.

Logga in i appen eller ring vårdcentralen

Logga in med BankID i appen eller på hemsidan. Är ditt barn över 12 år behöver du ringa vårdcentralen.

Boka ett möte för individuell bedömning

En läkare eller sjuksköterska gör en individuell bedömning baserat på barnets symptom och det som framkommer under vårdmötet.

Vad händer sen?

När du har fått ett vab-intyg av Kry skickas det till din inkorg i appen. Där kan du ladda ned intyget som pdf. Är du på vårdcentralen får du intyget med dig. Du är själv ansvarig för att skicka intyget till Försäkringskassan.

Få hjälp med vab-intyg

Vanliga orsaker till vab:

FörkylningHalsflussHosta hos barnHöstblåsorMagsjuka Utslag hos barnVattkopporÖroninflammation

Frågor och svar om vab

Hitta mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar

Ladda ned appen

Hos Kry får hela familjen trygg och smidig vård. Våra legitimerade läkare, sjuksköterskor och psykologer hjälper dig dygnet runt i appen.

Apple app storeGoogle Play