Ladda ned Ladda ned

Bältros

Bältros är en sjukdom som ger blåsor på en sida av kroppen. Blåsorna finns oftast på ett mindre hudområde och sitter i form av ett bälte – därav namnet. Bältros kan göra väldigt ont, men är inte farligt och läker vanligen av sig själv. På KRY kan du få hjälp vid bältros.

Bältros är en vanlig sjukdom och drabbar främst personer över 50 år.

Bara den som har haft vattkoppor kan få bältros eftersom de orsakas av samma virus, Varicella zoster. När vattkopporna har läkt stannar viruset kvar i kroppen. Det ligger och vilar i nervknutor nära ryggmärgen. Viruset kan vila i flera år utan att ge symptom. Men när vi blir äldre kan viruset vakna till liv. Det förökar sig och söker sig via nerver till huden. Huden blir då inflammerad. Beroende på i vilken nerv viruset huserar kan inflammationen dyka upp på olika ställen.

När du har bältros känner du dig först sjuk, ofta med huvudvärk, ljuskänslighet, feber, trötthet och yrsel. Efter några dagar kan det börja klia, svida och göra ont på ett begränsat område. Blåsorna uppstår ungefär tre till sex dagar efteråt. De sitter ofta i form av ett bälte och finns, i de flesta fall, bara på en sida av kroppen. Blåsorna är små – och de är många – och kan göra väldigt ont. Smärtan är ofta som mest intensiv i en vecka och blir sedan lindrigare, men vissa kan ha ont längre. Bältros kommer oftast:

  • i ansiktet
  • vid bröstkorgen
  • vid halsen
  • på en arm eller ett ben.

Efter en till två veckor börjar bältrosen läka och då bildas sårskorpor på blåsorna.

Bältros kan ge vattkoppor

Du kan inte smitta andra med bältros. Dina blåsor kan däremot smitta andra med vattkoppor om de inte haft vattkoppsinfektion. Undvik därför att träffa människor som du vet har nedsatt immunförsvar.

Om du har lindrig smärta kan det räcka med receptfria smärtstillande läkemedel. Du hittar dem på apotek.

Se till att hålla blåsorna rena och torra för att undvika hudinfektion.

Om du har svåra besvär och mycket ont finns det receptbelagda läkemedel. De ges vid behov efter individuell bedömning av läkare.

Sök vård om du får blåsor nära ögonen, eller om:

  • du har nedsatt immunförsvar
  • du har väldigt ont.
  • rådgivning
  • individuell bedömning och recept vid behov.

Liknande besvär:

Senast uppdaterad:
1 jul 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, specialist i allmänmedicin