Ont i fingrarna

Fråga: Jag har till och från så ont i fingrarna. Ibland kan jag få morgonstela fingrar. Kan det vara artros och är det farligt att knäcka dom när det gör ont?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Smärta i fingrar och händer kan kännas av när du håller eller tar tag i saker och ting. Ibland kan du också få ont i fingrar och fingerleder vid böjning. En vanlig anledning kan vara överbelastning eller överansträngning. Detta är helt ofarligt och brukar oftast gå över av sig självt efter vila och avlastning. Det finns inga vetenskapliga bevis på att det är farligt att knäcka fingrarna. Men om du tar i för hårt eller drar leden i fel riktning kan det leda till skador.

Artros kan orsaka värk i fingrarna och händerna. Du kan få ont i fingerlederna med stela fingrar speciellt på morgonen. Efter längre tids besvär kan du även uppleva värk nattetid samt smärtutstrålning i underarmen. Artros beror på att brosket i kroppens leder bryts ned snabbare än det byggs upp. Behandlingen går främst ut på fysioterapi. Om du upplever kraftig värk kan du använda smärtlindrande läkemedel.

Andra tänkbara förklaringar

Vid reumatoid artrit eller ledgångsreumatism kan du få svullnad, rodnad och värk i bland annat fingrar, händer och handleder. Du kan känna av stelhet och ha mer ont i fingrarna på morgonen. Andra tecken kan vara trötthet och allmän sjukdomskänsla. Behandlingen består bland annat av anti-inflammatoriska läkemedel eller kortisonpreparat.

Giktartrit kan orsaka svullnad, rodnad och smärta som är vanligast i stortåleden. Du kan också drabbas av gikt i fingrarna. Smärtan är oftast intensiv, kommer plötsligt och i intervaller. Gikt kan vara ärftligt eller orsakas av vissa sjukdomar, läkemedel eller alkohol.

Om du har nattliga smärtor på insidan av fingrarna kan det bero på karpaltunnelsyndrom. Du kan också få nedsatt känsel och kraft i fingrarna och smärtutstrålning mot armbågen och axeln. Oftast går besvären över av sig själv. Ibland kan det behövas behandling såsom handledsskena. Om du har kraftigare besvär kan kirurgi vara ett alternativ.

Då bör du söka vård

Om du får ihållande besvär med värk i fingrarna som inte blir bättre efter avlastning eller rörelseträning bör du söka vård. Om du får plötslig smärta i ett finger efter ett trauma bör du söka vård akut.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Golnaz Hashemi, legitimerad läkare