Ont i naveln

Fråga: Är det vanligt att ha ont i naveln? För mig kan det göra ont runt naveln och ibland i magen. Vad kan det vara? Borde jag kolla upp detta?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Om du har ont vid eller runt naveln kan det bero på en mängd olika saker. Det finns många organ i buken i området runt naveln som kan orsaka besvär. Ibland kan förstoppning, så kallad obstipation, orsaka smärta i magen vid naveln. Andra tecken kan vara uppspändhet, gasbildning och problem med att bajsa. Förstoppningsbesvär kan orsakas av att du får för lite motion, att du dricker för lite vätska eller får i dig för lite fibrer. Även stress kan orsaka obstipation. Därför består behandlingen i första hand av förändrade livsstilsvanor. Du kan även få hjälp av receptfria preparat såsom mjukgörande medel från apoteket.

Andra tänkbara förklaringar

Om du upplever smärta runt naveln och i magen tillsammans med feber, illamående, kräkningar och diarré kan det bero på magsjuka. På läkarspråk kallas detta för gastroenterit och orsakas oftast av olika typer av virus. Symptomen kan vara i några dagar upp till en vecka och tillståndet är mycket smittsamt. Magsjuka är självläkande och oftast behöver du inte uppsöka vård. Eftersom det finns en risk för uttorkning är det viktigt att få i sig mycket vätska via exempelvis vätskeersättning.

Vid blindtarmsinflammation kan du få plötsligt ont i magen vid eller runt naveln, därefter kan smärtan övergå till en öm punkt längre ned till höger om naveln. Du kan också få sjukdomskänsla, feber, illamående eller kräkningar. Vid blindtarmen sitter ett mindre bihang utan passage. Om exempelvis avföringsrester täpper till blindtarmen blir det ett ökat tryck i bihanget och det bildas en inflammation. Tillståndet behandlas oftast genom att bihanget opereras bort.

Om du känner en knöl på magen vid eller ovanför naveln som gör ont när du trycker på det kan det vara navelbråck. Detta tillstånd är oftast medfött och är vanligast hos barn men förekommer även hos vuxna. Bråcket kan bli synligt när du till exempel hostar eller nyser. Det beror på att muskler och bindväv i bukväggen inte har slutits ordentligt eller försvagats. Navelbråck kan förekomma hos individer med exempelvis övervikt eller vid graviditet. Om du upplever smärta vid bråcket, får illamående eller kräkningar kan det bero på att kärl har blivit inklämda i bråcket, du kan då behöva opereras.

Då bör du söka vård

Om du får ihållande smärta i magen runt naveln eller känner en öm knöl bör du söka vård. Sök vård akut om du upplever smärta till höger om naveln eller känner en knöl och samtidigt har feber eller kräkningar.

Senast uppdaterad:
Innehållet har granskats av:
Kvalitetsteamets specialistläkare på Kry