Kliar i händerna

Medicinskt granskad

Det finns många anledningar till varför det kliar i händerna. Det kan till exempel bero på torr hud, eksem eller skabb. Här kan du läsa mer om orsaker och hur det kan behandlas.

Symptom

Förutom att händerna kliar kan symptom också vara att händerna blir torra och rödflammiga eller att små blåsor uppstår som kan vätska sig. Huden kan också bli grövre. Andra symptom kan vara att huden stramar och känns varm och irriterad. Symptomen är oftast som värst när vi har solat eller duschat. Det kan också hända att det kliar i händerna på grund av skabb. Symptomen yttrar sig då genom hudförändringar och extrem klåda på händerna. Förutom handeksem kan vi också drabbas av psoriasis som ger konstant klåda på händer och övriga kroppen.

Orsaker

Det är vanligt att det kliar i händerna på grund av torr hud. Många har arbeten där man utsätter sina händer för både vatten, kyla och värme som kan göra att huden blir ansträngd och torr. I andra fall kan det handla om handeksem som är en vanlig hudsjukdom. Handeksem uppstår när handens naturliga skydd bryts ner på grund av yttre slitage som till exempel hög användning av handsprit, tvål eller rengöringsmedel. Det kan också uppstå vid allergiska reaktioner. Handklåda kan också bero på skabbangrepp som är svårt att diagnostisera eftersom det ofta misstas för eksem.

Behandling

Om det kliar i händerna för att du har torr hud bör du regelbundet smörja in huden med fet kräm eller lotion. Om du ofta utsätter din hud för vatten eller rengöringsmedel är det bra om du ser till att skydda händerna med handskar och helst med bomullsvantar under handskarna. Om det är konstaterat att du lider av handeksem kan du behöva behandling med kortisonkräm under ett antal veckor samt i vissa fall med antibiotika. Skabb bör behandlas med speciell kräm som dödar både djur och ägg.

När du bör söka vård

Du bör söka vård om huden på händerna har fått röda fläckar. Du bör också söka vård om du har försökt att smörja in huden med lotion och kräm som är anpassad för torr hud under en veckas tid och symptomen finns kvar. Då kan klådan bero på andra orsaker än endast torr hud.

Så kan Kry hjälpa till

Om det bedöms att behov finns kan våra läkare hjälpa dig med rådgivning, recept eller remiss till annan vårdgivare.

Hitta en mottagning

Vi har mottagningar på flera platser i Sverige – här kan du hitta en nära dig.

Ditt postnummer
Se alla mottagningar