Ladda ned Ladda ned

Knuta i naveln

Det är vanligt att små barn får en knuta i naveln, men även vuxna kan få det. Här kan du läsa mer om orsaker och möjliga behandlingar för dig eller ditt barn.

Symptom

Om du eller ditt barn har en knuta i naveln kan det röra sig om ett navelbråck. Men ibland kan det vara så att du inte har några beskymmer alls. Är det ett inklämt navelbråck kan symptomen förvärras genom smärta, illamående, kräkningar och att bråcket känns hårt och ömt. Ett bråck kan även vara stort och utbuktande eller skapa en tryckande känsla i magen. Bråcket kan även variera i storlek, vara utskjutande för att sedan åka in i vilande läge eller vara synligt hela tiden.

Orsaker

När en knuta i naveln beror på ett navelbråck är det oftast medfött. Det är vanligast hos barn men omkring två av hundra vuxna kan få det. Bråcket bildas när en svaghet i bukhinnan släpper igenom en bit av tarmen eller fett från magen ut i en utbuktning. Det visar sig som en liten kula eller knuta på magen eller i naveln. Hos barn är ett navelbråck cirka två till tre centimeter och hos vuxna ungefär dubbla storleken.

Behandling

Barn som är under fyra år behandlas vanligtvis inte då navelbråck oftast växer bort med tiden. Om du är vuxen kan du försiktigt försöka trycka in din knuta i naveln för att få bråcket att gå tillbaka. Om ditt navelbråck ger dig mycket besvär kan det opereras och ett konstaterat inklämt navelbråck opereras alltid. Om du inte har besvär av ditt navelbråck behöver man inte behandla det.

När du bör söka vård

Om du upplever symptom som vid inklämt navelbråck, med en hård och ömmande knuta, smärta och illamående ska du söka vård på en akutmottagning. Kan du inte trycka in bråcket själv, om knutan i magen stör och du känner att du vill rådfråga en läkares kan du också söka vård.

Så kan KRY hjälpa till

För att bedöma en knuta i naveln så krävs oftast en fysisk undersökning. KRY kan i vissa fall hjälpa till med rådgivning, men om en fysisk undersökning bedöms behövas så kommer våra läkare att hänvisa till en fysisk vårdgivare.