Ladda ned Ladda ned

Ont i ryggen

Allmänt

Har du ont i ryggen? Du behöver inte vara orolig, det är vanligt förekommande att känna ryggvärk. Det är även något som i de flesta fall inte beror på något allvarligare problem. Läs mer hos oss för att få reda på olika symptom, orsaker och behandlingar.

Symptom

Eftersom ryggen är en stor del av kroppen, med mycket viktigt kopplat till sig, finns det väldigt många symptom till ont i ryggen. Ryggvärken kan te sig som att du blir väldigt trött i kroppen och inte riktigt orkar hålla upp kroppens överdel. Du kan också känna en kraftig smärta i ryggen och ha svårt att sträcka ut dig helt. Smärtan i ryggen kan även stråla ut över bland annat ljumskarna samt ut i båda benen. Skulle du tappa känsel i något eller båda av benen kan detta vara ett problem i ryggen.

Orsaker

En av de vanligaste orsakerna till ont i ryggen är att man gör en hastig och felaktig rörelse. Det kan även vara att man belastar ryggen för mycket. En felaktig rörelse kan hända inom sporter där man vrider sig mer än man borde. För mycket belastning på ryggen kan komma av att man lyfter tunga saker med ryggen, istället för med hjälp av benen, även kallat ryggskott. Svaghet i ryggen kan även orsakas av att du har en slapp kroppshållning och att vissa muskler därmed inte får rätt träning.

Behandling

Innan du påbörjar någon form av behandling är det viktigt att du kommer fram till orsaken bakom dina besvär. Om du har ryggskott brukar vila hjälpa fint. Ta även värktabletter om du har svårt att gå vid ett ryggskott. De flesta ryggproblem kan förhindras genom att du går och sitter med en rak rygg, det gör att alla musklerna tränas. Tänk på att lyfta tunga objekt med benen och inte med ryggen. Tänk även på att stress och en stillasittande livsstil kan leda till ont i ryggen.

När du bör söka vård

Många orsaker bakom ont i ryggen kommer från din kroppshållning och arbetsställning. Vid lindriga problem kan du testa att ändra din kroppshållning och arbetsställning. Har du stora problem med ryggen som påverkar ditt liv kraftigt eller har du haft värken en längre tid? Då bör du uppsöka professionell hjälp. En läkare kan via samtal, och genom att känna på din rygg, komma fram till om det finns något fel som behöver rättas till.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

På KRY kan du få hjälp med bedömning, rådgivning och recept samt kortare sjukskrivning (<14 dagar) vid ont i ryggen. Om läkaren anser att en fysisk undersökning krävs för bedömning hänvisas du till fysisk vårdgivare.