Kry-logo
Ladda ned
Mollusker
Bild på mollusker ©DermNet New Zealand med tillstånd.

Mollusker

Mollusker är ofarliga röd- eller rosafärgade knottror på huden som orsakas av viruset poxvirus. De ger i regel inga besvär och läker ut av sig själva efter ett tag. Viruset sprids via direktkontakt men är inte särskilt smittsamt.

Symptom på mollusker

Mollusker är 2-5 millimeter stora utslag, ofta med en liten "navel" i mitten. Utslagen är antingen i samma nyans som huden eller svagt röd- eller rosafärgade. Det är oftast barn som drabbas och hudförändringarna uppstår vanligtvis i ansiktet, på armarna, eller på magen. En smittad person kan få allt från någon enstaka mollusk till ett stort och utbrett antal. Smittan sprids via nära kroppskontakt men eftersom åkomman är helt ofarlig behöver du inte vidta några särskilda skyddsåtgärder och barn behöver heller inte hållas hemma från förskolan eller skolan.

Orsaker till mollusker

Mollusker orsakas av viruset poxvirus och sprids vid direktkontakt eller via saker, till exempel handdukar. Vanligtvis är det barn som drabbas men smittan kan även spridas mellan vuxna.

Behandling av mollusker

Mollusker är ofarligt och läker av sig själv över tid. Det krävs ingen behandling och om man försöker ta bort dom blir det fulla ärr och det gör ont därför bör man avstå och det är heller inget som tillhandahålls eller rekommenderas i sjukvården. På apotek finns receptfria produkter som kan lindra klåda och minska risken för infektioner. Fråga vilket läkemedel som passar dig bäst. För att undvika infektioner i molluskerna om man kliar eller inte kan låta bli dom är det viktigt att klippa ner naglarna och hålla händerna rena.

När du bör söka vård

Mollusker behöver ingen särskild behandling. De läker ut av sig själv efter några månader. Om molluskerna ser röda och irriterade ut och det inte blir bättre med egenvård bör man söka vård för att se om en det blivit en infektion.

Så kan Kry hjälpa till

Om du är osäker på om det är mollusker eller någon annan åkomma som du eller ditt barn har drabbats av kan vi på Kry hjälpa till. Genom videosamtal med en av våra läkare kan du få rådgivning. Ett vårdmöte med KRY innebär 0 kronor i patientavgift, var du än är bosatt och oavsett ålder.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Senast uppdaterad: