Ladda ned Ladda ned

Mollusker

Allmänt

Mollusker är ofarliga röd- eller rosafärgade knottror på huden som orsakas av viruset poxvirus. De ger i regel inga besvär och läker ut av sig själva efter ett tag. Viruset sprids via direktkontakt men är inte särskilt smittsamt.

Symtom

Mollusker är 2-5 millimeter stora utslag, ofta med en liten "navel" i mitten. Utslagen är antingen i samma nyans som huden eller svagt röd- eller rosafärgade. Det är oftast barn som drabbas och hudförändringarna uppstår vanligtvis i ansiktet, på armarna, eller på magen. En smittad person kan få allt från någon enstaka mollusk till ett stort och utbrett antal. Smittan sprids via nära kroppskontakt men eftersom åkomman är helt ofarlig behöver du inte vidta några särskilda skyddsåtgärder och barn behöver heller inte hållas hemma från förskolan eller skolan.

Orsaker

Mollusker orsakas av viruset poxvirus och sprids vid direktkontakt eller via saker, till exempel handdukar. Vanligtvis är det barn som drabbas men smittan kan även spridas mellan vuxna.

Behandling

Eftersom det kan göra mycket ont att ta bort mollusker och de dessutom är ofarliga behandlar man i regel inte sjukdomen. Undantag görs om molluskerna till exempel sitter i ansiktet eller på andra olämpliga ställen där de kan orsaka stora besvär. Förutom att det kan vara smärtsamt att ta bort molluskerna är även risken för ärrbildning stor. Därför är det bättre att i största möjliga mån låta molluskerna läka ut av sig själva, vilket de gör inom några månader. En person som har smittats blir i regel immun mot sjukdomen.

När du bör söka vård

Normalt sett behandlar man inte mollusker eftersom dessa läker ut av sig själva inom några månader. Det kan uppstå klåda när molluskerna läker och om barnet kliar på hudförändringarna kan det bli små sår. För att undvika att såren blir infekterade kan du klippa naglarna korta på ditt barn och hjälpa barnet att hålla naglarna rena. Om molluskerna sitter på ett obehagligt eller väldigt olämpligt ställe, till exempel i ansiktet, kan det bli aktuellt att ta bort dem.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

Om du är osäker på om det är mollusker eller någon annan åkomma som du eller ditt barn har drabbats av kan vi på KRY hjälpa till. Genom videsamtal med en av våra läkare kan du få rådgivning. Vid behov kan vi också skriva ut recept eller ge remiss till annan vårdgivare. Läkarbesöket är gratis för barn och ungdomar upp till 20 år.

Ladda ned appen redan idag