Ladda ned Ladda ned

Ont i äggstockarna

Allmänt

Om du har en molande värk i magen och misstänker att du har ont i äggstockarna kan du här läsa mer om symtom, orsak och behandling.

Symtom

Att ha ont i äggstockarna kan kännas på olika sätt för olika personer. Det kan skifta från att kännas som en milt molande värk till att gå över i plötsliga hugg eller skarp smärta. Ibland gör det ont på ett enskilt ställe medan det hos vissa känns som att området för smärtan spänner över hela nedre delen av magen. Vissa upplever även ett illamående i samband med denna smärta och kan ha svårt att gå på toaletten eller genomföra samlag. I andra fall är besvären lindrigare och märks inte tydligt.

Orsaker

En vanlig orsak till smärta i området kring äggstockarna är i samband med ägglossning. När ägglossning sker leds ägget från äggstockarna via äggledarna ned i livmodern. Detta känns väldigt tydligt hos vissa kvinnor medan andra inte känner av det alls. Att ha ont i området kring äggstockarna kan i vissa fall även bero på cystor. De kan trycka på äggstocken så att det smärtar även i närliggande organ.

Behandling

Om du har ont i området kring äggstockarna är det bra att utreda orsaken till smärtan. Detta kan du göra via en gynekologisk mottagning. Om du däremot får akuta smärtor ska du vända dig till en gynekologisk akutmottagning. Om smärtan är relaterad till cystor som kommer i samband med ägglossningen kan t.ex p-piller vara ett behandlingsalternativ.

När du bör söka vård

Om du har ont i nedre delen av magen och det inte går över är det bra att göra en undersökning på en gynekologisk mottagning. Om du får akuta smärtor i området kring äggstockarna bör du söka akut vård på en gynekologisk akutmottagning.

Vad vi på KRY kan hjälpa dig med

För att bedöma smärta i området kring äggstockarna krävs en fysisk undersökning. KRY kan därför, i nuläget, tyvärr inte hjälpa till med detta, utan hänvisar till fysisk vård för bedömning.

Ladda ned appen redan idag