Ladda ned Ladda ned

Varför gör det ont i äggstockarna?

Jag har en molande värk i äggstockarna. Ibland gör det ont vid ägglossning, men det kan göra ont i äggstockarna efter mens också. Vad beror det på?

Svar:

Magsmärtor som uppstår under menscykeln drabbar många kvinnor och kan för vissa vara så påfrestande att det är svårt att jobba eller hantera vardagen som vanligt. Smärta vid ägglossning, svår mensvärk och PMS/PMDS brukar kännas som en molande värk i magen.

Men det kan även finnas andra orsaker som gör att du upplever att du har ont i äggstockarna. Äggstocksinflammation eller inflammation i äggledarna, cystor på äggstockarna liksom endometrios kan förklara svårare besvär. Mer ovanliga tillstånd som utomkvedshavandeskap och vridning av äggstocken kan vara mycket smärtsamma.

Har du ont i nedre delen av magen kan det också röra sig om besvär från urinblåsan, tarmarna eller livmodern. Ibland kan det även handla om blindtarmsinflammation eller inflammerade tarmfickor – symptomen är ofta diffusa och det kan vara svårt att avgöra varifrån smärtan kommer.

Vid långvariga smärtor bör du vända dig till sjukvården. Får du akut smärta bör du uppsöka en akutmottagning.

Senast uppdaterad:
11 juli 2019
Granskare:
Kristina Bergstrand, Leg. läkare, specialist i allmänmedicin