Kry-logo
Ont i fingrarna

Ont i fingrarna

Det är vanligt att få ont i fingrarna när man blir äldre. Ofta har händerna och fingrarna fått utstå mycket slitage under åren vilket gör dem känsliga för klimat och överansträngning.

Symptom

Om du har ont i fingrarna märks det oftast av i lederna när du greppar saker eller böjer fingrarna. Ibland kan de svullna upp till synes utan anledning, eller domna bort och tappa blodcirkulationen. Detta kan bero på både yttre och inre omständigheter. Om värken kommer och går kan det bero på att du överansträngt fingrarna eller liknande. Det kan också bero på frekvent nedkylning vilket i längden kan ha en allvarlig inverkan på dina leder. Består värken en längre stund kan det handla om ledsjukdomar.

Orsaker

Ofta hänger ledvärk och ont i fingrarna ihop med att man blir äldre. Värken i fingrarna beror dock oftast på, slitage, infektion eller en ledsjukdom. I samband med en förkylning kan infektionen sätta sig på lederna tillfälligt men brukar ofta gå över av sig själv. Artros, gikt och ledgångsreumatism är tre olika exempel på ledsjukdomar som är vanligast bland äldre men kan drabba även yngre personer.

Behandling

Behandlingen när du har ont i fingrarna skiljer sig åt beroende på av vilken anledning värken uppstår. Är du ung och frisk men plötsligt får ont i lederna kan man misstänka en ledsjukdom som du bör behandla i tidigt skede. Känner du dig i övrigt förkyld eller hängig kan värken hänga samman med en virusinfektion och då kommer lederna kännas bättre efter att du blivit frisk. Vid artros eller reumatism kan medicinering och sjukgymnastik lindra och i vissa fall till och med upphäva sjukdomen. Vid alla typer av ledvärk gäller det att röra på sig och inte felbelasta lederna när du aktiverar dig.

När du bör söka vård

Består din smärta i lederna under en längre tid? Har du oförklarligt ont i fingrarna? Då bör du söka vård. Vanligt är att man låter en vecka passera för att se om smärtan avtar eller ökar med tiden. Skriv gärna ned hur det känns i en bok. Du ska inte gå för länge med värk eftersom de flesta ledsjukdomar behöver behandlas i ett tidigt skede för att inte bli permanenta. Ökar din värk kraftigt bör du konsultera läkare så snabbt du kan, särskilt om ditt vardagliga liv blir lidande av dina symptom.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.