Ladda ned Ladda ned

Ont i halsen länge

Allmänt

Har du haft ont i halsen länge och funderar på vad det beror på och vad du kan göra åt saken? Fortsätt läsa här på KRY för tips och råd om symptom och behandling.

Symptom

Det vanligaste tillfället när man får ont i halsen är när man är förkyld. Det kan bli svullet i halsen och värka på ett sådant sätt att man har svårt att svälja mat och den saliv som automatiskt produceras i munnen. Det kan göra ont både inuti och utanpå, så att det ömmar även när du känner på halsen med fingrarna. Har du haft ont i halsen länge utan att det har blivit bättre eller helt gått över kan det vara dags att söka vård.

Orsaker

Det finns flera olika orsaker till att man har ont i halsen länge. Till exempel kan det bero på en illa behandlad förkylning som aldrig har fått läka ut ordentligt och därför gör att symptomen aldrig lämnar dig. Det kan även bero på att din misstänka förkylning i själva verket är en halsfluss eller influensa som är en allvarligare åkomma och kräver mer vård. I vissa fall kan man även få ont i halsen om man har överansträngt stämbanden eller om man har rökt mycket eller ätit stark mat.

Behandling

För att veta vilken behandling du behöver när du har haft ont i halsen länge är det nödvändigt att först ta reda på vad smärtan beror på. Rör det sig om förkylning, halsfluss eller influensa kan det räcka långt att ta smärtstillande tabletter som även verkar febernedsättande och antiinflammatoriskt. Om du är hes från att ha överansträngt rösten är det bra att vila genom att helt enkelt undvika att prata på några dagar. Låt även bli att viska, eftersom det faktiskt är mer utmanande för stämbanden än att prata som vanligt.

När du bör söka vård

Om du har gjort allt för att bli av med ditt halsont utan att det blir bättre är det dags att uppsöka sjukvård. Många går med ont i halsen länge i väntan på att det så småningom ska ordna upp sig av sig självt, men ibland behövs ytterligare hjälp.

Så kan KRY hjälpa till

På KRY kan du få hjälp med rådgining vid ont i halsen. Vid behov kan våra läkare även hjälpa till med provtagning, recept, remiss till specialistmottagning samt kortare sjukskrivning (<14 dagar).