Kry-logo
Ladda ned
Ont i naveln

Ont i naveln

Att ha ont i området kring naveln är vanligt och oftast inget att oroa sig för. Läs vidare nedan för symptom, orsaker och när du bör söka vård.

Symptom

Om du har ont i området kring naveln kan symptomen variera, beroende på smärtans orsak. En plötslig smärta kan bero på magsjuka och magen kan då göra ont och kännas uppkörd. Det kan då kännas som att magen arbetar för fullt och den kan svälla upp. Samma symptom uppträder vid magknip. Om du drabbas av allmän olust, illamående och ont i magen med centrum kring naveln kan det i vissa fall vara tecken på blindtarmsinflammation. Rör sig smärtan nedåt och ut mot höger sida samtidigt som feber och kräkningar ibland tillkommer är det ytterligare symptom som kan komma från blindtarmen.

Orsaker

De vanligaste orsakerna till att ha ont i området kring naveln är i samband med magsjuka eller magknip. Om kosthållningen förändras tar det ofta ett tag innan kroppen vänjer sig och magen kan då reagera med gaser och buller. Vid magknip kan det dels bero på dålig mat eller att man ätit för mycket mat på kort tid och att magen inte hunnit med att bearbeta allt som den har fått i sig. Gaser kan även bero på förstoppning.

Behandling

Gör det ont i området kring naveln och det beror på magsjuka är det någonting som går över av sig själv och oftast behövs ingen behandling. Se till att vila och dricka mycket. Små barn eller äldre personer riskerar att bli uttorkade och det är särskilt viktigt att dessa får i sig vätska. Vid låg vikt eller undervikt kan näringsdrycker ges som komplement. Om smärtan i magen beror på ett bråck eller en blindtarmsinflammation behöver du uppsöka läkare och eventuellt bli opererad. En inflammerad blindtarm måste behandlas för att den inte ska spricka, även då det är ovanligt.

När du bör söka vård

Känner du att smärtan runt naveln inte minskar och det gör ont ut mot höger sida är det någonting som bör bli undersökt av sjukvårdspersonal för att fastställa orsak. Det behöver inte vara något allvarligt men för rätt behandling är det viktigt att besvären undersöks och utreds. Har du små barn som haft magsjuka och är orolig för att de inte har fått i sig tillräckligt mycket vätska och är trötta och slöa ska du alltid rådgöra med läkare för att vara på den säkra sidan.

Så kan Kry hjälpa till

Vi på Kry gör alltid en individuell bedömning baserad på dina symptom. Därefter kan du få råd eller bli ordinerad behandling. Ibland blir du hänvisad eller remitterad för vidare vård. Vissa besvär kräver ett fysiskt vårdmöte.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.