Kry-logo
Ladda ned
Varför har jag ont i örat?

Ont i örat vuxen

Fråga: Jag har så fruktansvärt ont i örat, jag har testat nässpray som gör att det känns lite lättare. Kan det vara vaxpropp eller öroninflammation? Vad kan jag göra åt det?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Många tror att det oftast är barn som får ont i örat men det kan även drabba dig som vuxen. Öronvärk kan ha flera olika anledningar. Ibland kan vaxpropp leda till att du får ont i örat, nedsatt hörsel eller lockkänsla. Du kan behandla med olika vaxlösande medel från apoteket. Om inte detta hjälper kan du behöva vända dig till din vårdcentral för annan behandling.

Vid förkylningar kan svullna slemhinnor i näsa och hals leda till ökat tryck i öronen. Du kan uppleva att det gör ont bakom örat ned mot halsen. Detta är helt ofarligt och självläkande. Du kan lindra dina symptom med avsvällande nässpray, smärtstillande preparat eller genom att tryckutjämna. Det gör du genom att hålla för näsan, stänga munnen och försöka blåsa ut genom näsborrarna.

Andra tänkbara förklaringar

Har du ont i örat och käken kan det bero på käkledsbesvär. Orsaken kan vara att du gnisslar tänder nattetid på grund av exempelvis stress. Det kan vara bra att göra käkledsövningar eller prova att använda en bettskena nattetid.

Vid hörselgångsinflammation eller extern otit kan du få klåda, lockkänsla och ont i öronen. Det kan orsakas av bad, bakterier, eksem eller allergier som irriterar hörselgången. Det brukar räcka att behandla lokalt med exempelvis alsolsprit för att lindra dina besvär men ibland kan det behövas receptbelagda läkemedel.

Öroninflammation är vanligast hos barn men kan även drabba dig som vuxen. Vanliga symptom är värk i örat, hörselnedsättning och feber. Oftast kommer det i samband med en övre luftvägsinfektion och beror på bakterier i mellanörat. Vid en infektion kan det hända att trumhinnan spricker, du kanske känner ett plötsligt hugg i örat. Därefter försvinner smärtan och det kan rinna vätska ur det. Behandlingen består av antingen smärtlindrande läkemedel eller antibiotika, du kan kontakta sjukvården för lämplig behandling.

Om du upplever klåda och smärta i örat, speciellt när du trycker på eller drar i det, kan det bero på hörselgångsfurunkel. Ibland kan det också göra ont vid käkledsrörelser. Detta innebär att en hårsäck i hörselgången har blivit infekterad och bildat en böld. Det är oftast ett självläkande tillstånd, bölden kan spricka och tömma sig själv på var. Vid kraftigare besvär kan det behövas antibiotikabehandling.

Bältros kan ibland drabba nerver i anslutning till öronen. Det kan leda till blåsbildning, ont i ena örat, hörselnedsättning och yrsel. Oftast krävs det behandling med antivirala läkemedel.

Nekrotiserande hörselgångsinflammation kan vara en allvarlig komplikation till extern otit. Symptomen börjar som en vanlig otit med bland annat öronvärk men övergår oftast till kraftigare smärta, speciellt nattetid. Tillståndet drabbar vanligen individer med annan bakomliggande sjukdom som påverkar immunförsvaret såsom diabetes eller cancer. Behandlingen består bland annat av antibiotika under en längre tid.

Då bör du söka vård

Om du får ihållande smärta i örat som inte blir bättre av egenvård bör du söka vård. Sök vård akut om du får kraftig värk med plötslig hörselnedsättning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Granskare:

Golnaz Hashemi

legitimerad läkare

Senast uppdaterad: