Kry-logo
Ladda ned

Ont i örat vuxen

Fråga: Jag har så fruktansvärt ont i örat, ibland gör det också ont när jag sväljer. Kan det vara vaxpropp eller öroninflammation? Kan öronvärk sitta kvar en längre tid efter förkylning eller covid? Vad kan jag göra åt det?

Läkarens svar:

Möjliga orsaker

Många tror att det oftast är barn som får ont i örat men det kan även drabba dig som vuxen. Öronvärk kan ha flera olika anledningar. Ibland kan vaxproppleda till att du får ont i örat, nedsatt hörsel eller lockkänsla. Vaxpropp kan du behandla med olika vaxlösande medel från apoteket. Om inte detta hjälper kan du behöva vända dig till din vårdcentral för annan behandling.

Det är vanligt att få ont i örat eller öronen vid förkylningar. Det beror på att svullna slemhinnor i näsa och hals kan öka trycket i öronen. Du kan känna att det gör ont bakom örat ned mot halsen till exempel när du sväljer. Detta är helt ofarligt och självläkande. Du kan lindra dina symptom med avsvällande nässpray, smärtstillande preparat eller genom att tryckutjämna. Det gör du genom att hålla för näsan, stänga munnen och försöka blåsa ut genom näsborrarna.

Det finns en rapport från Folkhälsomyndigheten om individer som har haft ont i örat eller öronen innan de testats positivt för Corona men det är inte fastställt om detta symptom är direkt associerat till covid-19.

Andra tänkbara förklaringar

Har du ont i örat, huvudet och käken kan det bero på spända käkar eller andra besvär med käklederna. Orsaken kan vara att du gnisslar tänder nattetid på grund av exempelvis stress. Det kan vara bra att göra käkledsövningar eller prova att använda en bettskena nattetid.

Vid hörselgångsinflammation eller extern otit kan du få klåda, lockkänsla och ont i öronen. Det kan orsakas av bakterier, eksem eller allergier som irriterar hörselgången. Du kan också få hörselgångsinflammation efter bad. Det brukar räcka att behandla lokalt med exempelvis alsolsprit för att lindra dina besvär men ibland kan det behövas receptbelagda läkemedel.

Öroninflammation är vanligast hos barn men kan även drabba dig som vuxen. Vanliga symptom är värk i örat, hörselnedsättning och feber. Oftast kommer det i samband med en övre luftvägsinfektion och beror på bakterier i mellanörat. Vid en infektion kan det hända att trumhinnan spricker, du kanske känner ett plötsligt hugg i örat. Därefter försvinner smärtan och det kan rinna vätska ur det. Behandlingen består exempelvis av smärtlindrande läkemedel och antibiotika, du kan kontakta sjukvården för lämplig behandling.

Om du upplever klåda och smärta i örat, speciellt när du trycker på eller drar i det, kan det bero på hörselgångsfurunkel. Ibland kan det också göra ont vid käkledsrörelser. Det innebär att en hårsäck i hörselgången har blivit infekterad och bildat en böld. Det är oftast ett självläkande tillstånd, bölden kan spricka och tömma sig själv på var. Vid kraftigare besvär kan det behövas antibiotikabehandling.

Bältros kan ibland drabba nerver i anslutning till öronen. Det kan leda till blåsbildning, ont i ena örat, hörselnedsättning och yrsel. Oftast krävs det behandling med antivirala läkemedel.

Nekrotiserande hörselgångsinflammation kan vara en allvarlig komplikation till extern otit. Det börjar med öronvärk som övergår till kraftigare smärta, speciellt nattetid. Tillståndet är vanligare hos individer med nedsatt immunförsvar. Behandlingen består bland annat av antibiotika under en längre tid.

Då bör du söka vård

Om du får ihållande smärta i örat som inte blir bättre av egenvård bör du söka vård. Sök vård akut om du får kraftig värk med plötslig hörselnedsättning.

På våra vårdcentraler får du snabbt en tid när du behöver det, och i vår app finns hjälpen tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.
Innehållet ovan har granskats av:

Golnaz Hashemi

legitimerad läkare

Senast uppdaterad: